Mirela Oprişor: "Să fie un început frumos de carieră la 37 de ani!"

Mirela Oprişor: "Să fie un început frumos de carieră la 37 de ani!"

La festivalul de la Sarajevo, actriţa a obţinut trofeul pentru Cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Adrianei Hanganu din "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean.

"Pentru că prestaţia ei a împins filmul la nivelul următor. Pentru că rolul ei constituie inima lungmetrajului «Marţi, după Crăciun». Pentru mine, filmul a devenit puternic atunci când soţul ei (al Adrianei Hanganu, rolul jucat de Mirela Oprişor - n.r.) îi cere divorţul", a declarat pentru "Evenimentul zilei" actorul Leon Lucev, membru al juriului care i-a decernat actriţei românce distincţia pentru interpretare feminină, în valoare de 2.500 de euro.

Protocolul, bată-l vina! "E primul meu premiu şi primul meu rol important. Sunt foarte fericită pentru că am interpretat-o pe Adriana Hanganu şi am şi câştigat un premiu, sper să fie un început frumos de carieră la 37 de ani!", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Mirela Oprişor.

Nu a uitat să îi mulţumească regizorului Radu Muntean şi să puncteze că au obţinut această distincţie împreună. Actriţa povesteşte şi că "după ce am obţinut premiul, preşedintele festivalului mi-a spus că de fiecare dată când trecea pe lângă mine se simţea vinovat pentru că nu putea să mă felicite din cauza protocolului".

"Marţi, după Crăciun", cu Mirela Oprişor, Maria Popistaşu şi Mimi Brănescu, a avut premiera internaţională la Cannes. Lungmetrajul se concentrează asupra alegerii pe care o are de făcut Paul Hanganu (Brănescu), prins între soţie, Adriana (Oprişor) şi amantă, Raluca (Popistaşu).

Într-un interviu acordat la Cannes "Evenimentului zilei", cineastul Radu Muntean declara: "Pentru rolul nevestei, am chinuit însă mai mult de zece actriţe până m-am oprit la Mirela Oprişor (soţia lui Mimi Brănescu în viaţa reală - n.r.). Da, e cel mai delicat rol din film. Sunt însă foarte mulţumit de alegerea pe care am făcut-o", afirma cineastul.

"Marţi, după Crăciun" a fost deja achiziţionat în 12 teritorii şi va intra în cinematografele româneşti în octombrie.

FESTIVAL

"Lupu" capătă 30.000 de euro la Sarajevo

Această ediţie a festivalului de la Sarajevo a fost mai mult decât generoasă cu premiile pentru români. Lungmetrajul lui Szabolcs Hajdu, "Bibliothèque Pascal", s-a ales cu distincţia Cineuropa, în valoare de 5.000 de euro, şi cu aceea CICAE (care înseamnă un sprijin special în ceea ce priveşte distribuirea filmului în reţeaua CICAE de 3.000 de cine matografe).

Andi Vasluianu, Oana Pellea, Florin Piersic Jr., Răzvan Vasilescu, Marius Manole şi Do rel Vişan sunt doar câteva nume de actori autohtoni din distribuţia peliculei "Bibliothèque Pascal", o coproducţie românească.

În ceea ce priveşte premiile Cinelink, "Lupu", scenariul cu care Bogdan Mustaţă va debuta în lungmetraj, a căpătat trofeul Eurimages (30.000 de euro). Filmul se axează pe povestea suprarealistă a unui tânăr care îşi doreşte ca tatăl său să trăiască din nou. În mod bizar, acesta renaşte (la propriu) şi redevine parte din familie. Şi regizorul Bogdan Mustaţă, şi producătorul Marcian Lazăr au fost prezenţi la Sarajevo.

Mai mult, regizorul Cătălin Muşat a fost premiat pentru scurtmetrajul "Controlorul", pelicula sa fiind considerată cea mai bună din cele patru finanţate prin programul Sarajevo City of Film, se arată pe site-ul evenimentului. Premiul pentru realizarea celui mai bun film în cadrul programului Sarajevo City of Film 2010 constă în 2.000 de euro şi este oferit de Atlantic Grup.

Festivalul de la Sarajevo s-a desfăşurat între 23 şi 31 iulie; cineastul Cristi Puiu a fost preşedintele principalei secţiuni com petitive. Pelicula care a câştigat anul acesta premiul "Inima oraşului Sarajevo" pentru Cel mai bun film este "Tilva Rosh" (Serbia), de Nikola Ležaic. Totodată, actorul Marko Todorovic din acest film a obţinut premiul pentru interpretare masculină.

"Momentan lucrez la o a treia variantă a scenariului «Lupu».", BOGDAN MUSTAŢĂ, regizor

Ne puteți urmări și pe Google News