Mirel Rădoi a ajuns selecționer după ce a scăpat de regula BAC-ului

Dumitru Dumitriu,Mirel Radoi,Nicolae Dica

Școala Federală de Antrenori a renunțat la obligativitatea examenului de Bacalaureat pentru cursanții Licenței PRO. Fapt ce i-a permis lui Rădoi să absolve cursurile

Mirel Rădoi (38 de ani) a devenit, ieri, oficial, selecționerul naționalei României. El a fost validat de membrii Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal și se va apuca de treabă. Fostul internațional trebuie să pregătească meciul de baraj cu Islanda, din martie, și eventual finala cu Bulgaria sau Ungaria, care ne-ar putea califica la Campionatul European din 2020. Indiferent de ce se va întâmpla în primăvară, Rădoi va rămâne la națională și va începe campania de calificare la Campionatul Mondial găzduit de Qatar în 2022.

Va colabora cu Nicolae Dică și Florin Constantinovici

Noul selecționer va fi ajutat de „secunzii” Nicolae Dică și Florin Constantinovici. Primul este finul lui Rădoi și cei doi sunt prieteni din perioada în care jucau pentru Steaua. Cel de-al doilea a fost un fotbalist important al echipei Rapid.

În ultimii trei ani, Mirel a avut un traseu formidabil ca antrenor. A eșuat la FCSB, de unde a plecat după ce s-a certat cu Gigi Becali și a reușit să califice naționala de tineret la Campionatul European din 2019, acolo unde a ajuns până în semifinale.

Începutul carierei de antrenor a fost dificil pentru Rădoi, care a trebuit să colaboreze cu Gigi Becali. În plus, el nu putea fi antrenor principal la FCSB, pentru că nu avea Licența PRO. Și, pentru a pune mâna pe diplomă, trebuia să se înscrie la cursurile organizate de Școala Federală de Antrenori. Marea problemă era legată de faptul că fostul căpitan al Stelei nu trecuse examenul de Bacalaureat și nu putea să aplice pentru licență.

„Cu ce te face un antrenor mai bun sau mai slab examenul ăsta?”

„Nu. N-am nici licența şi nici BAC-ul. N-am avut timp. Dacă mă duceam la şcoală, n-aş fi jucat la Naţională. Şase ani la rând n-am dat BAC-ul că eram ba cu Steaua, ba cu echipa naţională în cantonament. O să-l dau, odată şi odată. Am luat competențele! Cu ce te face un antrenor mai bun sau mai slab examenul ăsta!?”, declara tehnicianul, într-un interviu acordat pentru „Evenimentul zilei”, anul trecut, în luna noiembrie. Rădoi tocmai calificase naționala de tineret la turneul final din Italia și San Marino.

A luat cele mai mari note la examene

Între timp, Rădoi n-a putut susține examenul de Bacalaureat, în sesiunile din acest an, pentru că n-a avut timp. El s-a putut înscrie la cursurile Școlii Federale de Antrenori, pentru că obligativitatea deținerii diplomei de BAC a fost scoasă.

Mai mult, selecționerul a obținut cele mai mari note la Cursul UEFA PRO. A fost notat cu 10 la proba practică, cu 8.20 la proba scrisă, de aici rezultând media 9.10. În altă ordine de idei, ultimul selecționer promovat la echipa mare, de la tineret, a fost Victor Pițurcă, în 1998. Olteanul a calificat echipa la Euro 2000, apoi a fost concediat.