Mircea Sandu arată spre antrenor

Mircea Sandu arată spre antrenor

Victoria entuziasmantă obţinută de ruşi în faţa Olandei pune sare pe rana românilor, care au văzut cum trebuia jucat meciul cu „zmeii“ lui Van Basten.

Rusia a obţinut sâmbătă seară, în „sferturile“ Campionatului European de fotbal, o victorie care ne-a durut mai tare ca niciodată, chiar dacă pe teren nu s-a aflat echipa României. Indirect, am primit o lecţie pe care ar trebui să n-o uităm niciodată. O pildă de demnitate, de atitudine, de ambiţie. Rusia, de care antrenorii şi jucătorii tricolorilor râdeau la începutul turneului, după ce fusese învinsă cu 4-1 de Spania - „ce vreţi, bă, să jucăm ofensiv şi să păţim ca ruşii?“ -, a spulberat pur şi simplu Olanda, echipa ale cărei rezerve ne umiliseră cu doar câteva zile mai devreme.

Sâmbătă, văzând cum ruşii atacau în valuri trupa de vedete a batavilor, conducând-o şi supunând-o unei presiuni formidabile, în mintea noastră, a tuturor, a încolţit întrebarea: „De ce ei pot, iar noi nu?“. Cu doar câteva ore mai devreme, ni se explicase că Olanda e prea mare pentru noi. E prea tare. E prea sus ca să putem fie şi privi într-acolo. Că suntem cârcotaşi, că nimeni nu ne poate mulţumi şi că ar trebui să spunem bogdaproste că am scos două egaluri cu Italia şi Franţa, chiar dacă nu ne-am calificat. Ce ne-au amintit ruşii Marţi, Olanda a trimis în teren, împotriva României, o echipă cu nouă rezerve. Dornici să scape de Italia şi Franţa în fazele superioare ale Europenelor, adversarii s-au chinuit, efectiv, să piardă meciul. Moi şi binevoitori, au aşteptat să atacăm. Să dăm gol. Să ne calificăm. Tricolorii au refuzat însă cadoul. Antrenorul Victor Piţurcă le spusese clar că trebuie să se apere şi nici evidenţa din teren, nici insistenţele propriilor jucători nu l-au convins să ordone ofensiva. Românii au aşteptat, umili, ca olandezii să se plictisească de acest joc stupid şi să le dea golurile eliminării. Ceea ce s-a şi întâmplat, în final. Patru zile mai târziu, ruşii au dat recital cu - de data aceasta - titularii Olandei.

„România ne-a arătat cum nu trebuie jucat împotriva Olandei. Am tras învăţămintele necesare“, spunea, înaintea jocului, antrenorul batav al slavilor, Guus Hiddink. Meciul Olanda-Rusia ne-a adus aminte că, înainte ca Victor Piţurcă să fie numit pentru a doua oară pe banca tricolorilor, Adrian Mutu l-a propus selecţioner pe italianul Alberto Malesani. Că Steaua n-a reuşit să depăşească turul întâi al competiţiilor europene cu Piţurcă pe bancă, pentru a exploda apoi până în primăvara Cupei UEFA, cu aceiaşi jucători, imediat după ce a fost adus Walter Zenga. Că naţionala de tineret a României calificată de acelaşi Piţurcă la turneul final al Europenelor din 1998 a terminat competiţia pe ultimul loc, deşi meciurile s-au jucat la Bucureşti.

Că selecţionerul nu-şi asumă înfrângerile, aruncându-le în cârca jucătorilor. Că pentru a obţine performanţă îţi trebuie curaj şi ştiinţă, nu numai noroc. Lecţia primită de la ruşi nu i-a durut doar pe suporteri, ci şi pe toţi cei implicaţi în fotbalul românesc, fie că recunosc, fie că nu. Jucători, antrenori şi conducători, cu toţii îşi rumegă acum frustrările. Şi învaţă că, de fapt, barierele există doar în mintea noastră. Mircea Sandu. preşedintele FRF: "Cauzele pentru care noi nu mai suntem la Euro, iar ruşii sunt în semifinale trebuie să le explice Piţurcă! Antrenorii, nu eu! N-am luat încă în calcul varianta aducerii la naţională a unui tehnician străin." DUR Lupu: „Am fost proştii turneului!“ Dănuţ Lupu, prezent cu naţionala României la Mondialele din 1990, când tricolorii au învins URSS cu 2-0 în faza grupelor, l-a găsit ţap ispăşitor pe selecţionerul Victor Piţurcă: „E o problemă de tactică. Noi ne-am dus la Euro să ne apărăm şi să ţâşnim pe contraatac, în vreme ce ruşii au atacat tot timpul. Noi am jucat cu opt fundaşi, iar ruşii - cu patru. Toţi au lăudat faptul că România n-a pierdut cu Franţa şi cu Italia, dar nimeni nu spune că am stat cu fundu-n poartă. Dacă era validat golul lui Luca Toni, care a fost corect, eram varză! Mutu a ratat acel penalty, dar nici n-a fost 11 metri acolo. Am fost singura echipă care n-a jucat nimic la acest turneu final. Am fost proştii turneului! Până şi Grecia a jucat mai bine ca noi, s-a agitat mai mult în faza de atac, a combinat, a pasat. Noi am evoluat bine doar 20 de minute, contra Italiei“.

Lupu a făcut o comparaţie între generaţia sa şi cea de acum: „Noi nu ne-am apărat în 1990, când am bătut URSS. Am jucat ofensiv. Mai bine luam trei sau patru goluri, dar măcar am fi atacat şi am fi marcat şi noi. Merg pe considerentul că mai bine e să mori frumos, decât să mori trist“. (Cristian Hubali) CONTRAATAC Contra: „Generaţia de Aur a scos zero puncte în 1996!“ După ratarea calificării României în „sferturi“, Cosmin Contra nu s-a întors în ţară împreună cu ceilalţi tricolori. A preferat să se îmbarce într-o cursă normală şi să plece direct la Timişoara. „Guriţă“ era ieri încă afectat de eşecul tricolorilor. „Spre deosebire de noi, ruşii şi turcii s-au calificat şi pentru că au prins zile mai bune. După trei meciuri excelente în grupe, olandezii s-au pierdut cu firea. S-au văzut favoriţi, la fel ca şi croaţii, şi au luat-o pe cocoaşă. Fotbalul este plin de surprize. Faţă de Rusia, noi n-am avut limpezimea necesară în teren. Am pierdut prea multe mingi. Nu poţi să câştigi un meci dacă nu joci pe margini“, susţine Contra.

Cosmin a explicat de ce Rusia, echipă pe care noi am învins-o cu 3-0 într-un meci amical, a reuşit să bată Olanda şi să ajungă în semifinale: „Fotbalul din Rusia este mult mai valoros decât cel din România. La noi, toate echipele din Liga I nu au atâţia bani cât are Zenit Sankt Petersburg. Ce dacă Mutu joacă la Fiorentina? Fiorentina s-a oprit în semifinale în Cupa UEFA, Getafe în sferturi, iar Interul lui Chivu n-a făcut mare brânză în Champions League“. „Ar fi bine să întinerim echipa“ Internaţionalul român crede că în campania de calificare pentru Mondialele din Africa de Sud trebuie să se mizeze pe jucătorii tineri: „Sper să ajungem la Mondiale, dar totul va depinde de strategia lui Victor Piţurcă. Ar fi bine să întinerim echipa pentru Mondiale. Din păcate, din urmă nu vine nimic ieşit din comun. Generaţia noastră mai poate da randament la Mondiale, dar schimbările trebuie făcute din timp“. În final, Contra a răspuns atacurilor lansate de componenţii Generaţiei de Aur: „Nu am nimic cu cei din Generaţia de Aur. Dacă nu mă înşel, acei jucători n-au obţinut nici două puncte la Europenele din 1996. Veneau atunci după Mondialele din Statele Unite şi erau mari favoriţi. Au făcut zero puncte. Au luat bătaie de la Franţa, Bulgaria şi Spania!“. (Cristian Hubali) IENEI CONSTATĂ „La meciurile decisive, românii fac pe ei“ Experimentatul Emeric Ienei susţine că deosebirea dintre români şi ruşi vine de la atitudinea din teren. „Rusia nu e o surpriză pentru mine. Şi în meciul cu Spania (n.r. - câştigat de iberici cu 4-1) au atacat foarte mult, dar au pierdut din cauza naivităţilor din defensivă. Am înţeles tactica noastră din meciul cu Franţa. Era important să nu pierdem. Cu Italia a fost altceva. Apoi, cu Olanda, când ştiau că trebuie să învingă, jucătorii noştri au făcut pe ei, deşi adversarii au folosit rezervele şi ne-au invitat să-i atacăm. Echipa României a arătat nişte calităţi la Euro, dar n-a avut atitudine. Jucătorul român se blochează când joacă sub presiune“, ne-a declarat Ienei. (Octavian Cojocaru)

Ne puteți urmări și pe Google News