Mircea Rădulescu: „Nu poți face performanță cu gloabe”

Fostul director al Școlii Federale de Antrenori explică într-o analiză dură, făcută pentru EVZ, de ce Liga I deține recordul de antrenori dați afară.

Campionatul intern bi fează și în acest sezon un record nemaiîntâlnit în fotbalul cu pretenții. După consumarea primelor nouă runde, 10 echipe și-au pus pe liber antrenorii cu care porniseră la drum în această stagiune.

Tonul a fost dat de cei de la Ceahlăul. La finalul etapei a 2-a, Marin Barbu a fost concediat și înlocuit cu Florin Marin. Apoi, viitura demiterilor a măturat totul în cale. Au plătit cu postul: Cornel Țălnar (FC Brașov, etapa 3), Bogdan Stelea (Viitorul, 4), Marius Lăcătuș (CSMS Iași, 5), Mihai Teja („U” Cluj, 6), Ionel Tersinio Gane (CSU Craiova, 6), Răzvan Lucescu (Petrolul, 7), Michael Weiss (Oțelul Galați, 7), Adrian Falub (ASA Târgu Mureș, 9), Ionel Ganea (Rapid, 9).

Mircea Rădulescu, fost director al Școlii Federale de Antrenori, este de părere că demiterile în lanț reflectă amatorismul în care se bălăcește fotbalul autohton.

„Există tot mai puțină răbdare”

„Ca la noi nu mai e la nimeni. E drept, a crescut peste tot numărul antrenorilor demiși, dar nu în halul ăsta. Peste tot există tot mai puțină răbdare. Se dorește să se scoată apă și din piatră seacă”, ne-a declarat fostul tehnician, care oferă și explicații pentru frecvența căderii capetelor de antrenori din Liga I.

„Cei care au mare valoare sunt plecați”

„Mulți patroni își ascund neputința în spatele demiterilor. Când nu bagi bani și ai jucători de valoare îndoielnică, apar eșecurile. Suporterii iau foc. Tu ce să faci? Dai afară antrenorul. Aduci altul, îl ții trei etape și mai concediezi încă o dată. Și tot așa. Să fim clari, nu poți face performanță cu gloabe. Fără jucători de valoare e greu, iar antrenorii sunt expuși”. Pe de altă parte, Mircea Rădulescu găsește destule probleme și în tabăra tehnicienilor.

„Cei care au mare valoare sunt plecați de multă vreme din țară și antrenează la arabi pe foarte mulți bani. Ceilalți, stau aici și acceptă tot felul de compromisuri până vine ceasul scadenței. Numirea se face așa. Sună un președinte de club: <>. Păi tu, antrenor, când te bagi într-o treabă din asta aproximativă, fără garanții, fără contract ferm, înseamnă că ești la fel de vinovat”, ne-a mai spus fostul selecționer al echipei naționale.