Mircea Radu: "Dacă nu va fi o emisiune de marcă, îmi depun demisia"

Mircea Radu: "Dacă nu va fi o emisiune de marcă, îmi depun demisia"

Mircea Radu mizează pe succesul show-ului "ÎnTrecerea anilor", care începe din 27 noiembrie la TVR. În caz contrar, realizatorul spune că nu vrea să rămână "pe sticlă".

După un an şi jumătate în care a stat departe de televiziune, Mircea Radu revine în grila TVR 1, unde s-a lansat în 1990-1994, gazdă, dar şi producător al emisiunii "ÎnTrecerea anilor".

Show-ul, ce va intra în grilă din 27 noiembrie în prime time, este un format străin care aparţine companiei olandeze Endemol ("Ploaia de stele" - TVR 1, "Din dragoste"- Antena 1, "Big Brother" - Prima TV). Confom site-ului Endemol, show-ul original, "The Best Years of Our Lives", se difuzează cu succes în multe ţări, printre care SUA, Italia sau Marea Britanie. Varianta italiană , "I miglori anni", difuzată de RaiUno, a fost distinsă cu Premio Regia Televisiva.

Acest format valorifică arhiva TVR, folosind înregistrările stocate de-a lungul timpului, dar va aduce în platou şi invitaţi atât din ţară, cât şi din străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programarea emisiunii sâmbăta, de la ora 21.00, exact în intervalul orar în care Andreea Marin era lider de necontestat cu "Surprize, surprize", aruncă pe umerii lui Mircea Radu o mare răspundere.

Astăzi, aniversează 42 de ani

Astăzi, Mircea Radu îşi sărbătoreşte cea de-a patruzeci şi doua aniversare alături de echipa emisiunii, mai ales că în cursul acestei zile soseşte la TVR consultantul Endemol, Sylvia Kuypers. În această săptămână se va înregistra prima ediţie din "ÎnTrecerea anilor".

EVZ: Ai venit la TVR printr-un concurs la Departamentul minorităţi. De ce acolo? Mircea Radu: Aşa am vrut. Şi chiar am dat concurs. O probă scrisă şi una orală cu 11 examinatori. Îmi place enorm de mult televiziunea şi nu mă consider o vedetă de laborator. Am avut ocazia să străbat toată România cu caravana "Din dragoste" şi să cunosc toate etniile... Dar după ce am venit la TVR mi s-a oferit să fac o emisiune de divertisment.

Echipele sunt alcătuite din două corpuri de balet

Cât de diferită este "ÎnTrecerea anilor" faţă de formatul "Din dragoste"? Să spunem doar ce au comun: oferă divertisment. Dacă la "Din dragoste" vedetele erau oameni obişnuiţi, la emisiunea de acum avem vedete, şi aici mă refer la cele reale, din toate domeniile - muzică, actorie, sport - care au aparţinut fiecărui deceniu. În show se întrec două decenii între a nii '50 şi '90. De exemplu, în pri ma emisiune avem anii '60 ca re se întrec cu anii '80, cu tot ce implică asta: muzică, evenimente istorice sau chiar modă. Noi luăm cultura generală şi o transformăm în divertisment, folosind limbajul facil, dar nu frivol, al divertismentului. Este o emisi une care foloseşte imagini din arhiva TVR, pe care le combină cu procedee şi tehnici performante, la zi. Echipele sunt alcătuite din două corpuri de balet, reprezentând anii în competiţie şi vor fi conduse de un lider. Toţi membrii echipelor vor fi îm brăcaţi şi coafaţi după specificul perioadei, alcătuind un tableau vivant al epocii respective... Juriul va fi alcătuit din tineri cu vârste între 18 şi 20 de ani.

De ce atât de tineri? Dorim să voteze neinfluenţaţi de nimic evenimentele dintr-o perioadă pe care nu au cunoscut-o.

Care sunt premiile? Miza e să ne distrăm şi să oferim un divertisment de calitate. Dacă "ÎnTrecerea anilor" nu va fi o emisiune de marcă, îmi depun demisia. Eu nu fac un show doar ca să vadă lumea că trăiesc.

Ai vrut să te duci la Observatorul Antenei 1? Nu, nici gând. Am explicat la vremea respectivă, acum un an, că eu am fost chemat în studioul Observatorului pentru a fi văzut, şi nu probat de o echipă de consultanţi britanici.

Te-ar mai tenta ştirile? Nu mă mai interesează să prezint ştiri. După ce prezinţi "Din dragoste", "Genialii", "Noap tea erorilor" şi un rol în telenovela "Secretul Mariei", când guşti libertatea pe care ţi-o oferă astfel de proiecte, nu mai vrei să te întorci la ştiri. Sau, cel puţin eu, nu.

Dar "Din dragoste" ai mai prezenta? Nu cred, cel puţin nu acum. Poate peste vreo 10 ani, şi nu în condiţiile acelea. Dormeam acasă doar o săptămână şi jumătate întro lună, în rest numai în hoteluri. Acum nu cred că aş mai putea.

Eşti producătorul emisiunii... În TVR există această funcţie, de producător. E similar cu "director de program" la Antena 1, de exemplu.

Te mai ocupi de fotografie? Vreau să mă mai ocup, dar nu prea am mai avut timp.

"După ce prezinţi «Din dragoste», «Genialii», «Noaptea erorilor» şi un rol în telenovela «Secretul Mariei», când guşti libertatea pe care ţi-o oferă astfel de proiecte, nu mai vrei să te întorci la ştiri.", MIRCEA RADU, prezentator şi producător TV