Evenimentul ZileiActualitateDupă o jumătate de secol. Mircea Lucescu și-a găsit tricoul purtat la Guadalajara într-un muzeu din Moscova

După o jumătate de secol. Mircea Lucescu și-a găsit tricoul purtat la Guadalajara într-un muzeu din Moscova

După o jumătate de secol. Mircea Lucescu și-a găsit tricoul purtat la Guadalajara într-un muzeu din Moscova
FIFA a trimis un mail către ziariștii acreditați la Campionatul Mondial. „Pe durata World Cup Russia 2018, Hyundai a amenajat un muzeu al Cupei Mondiale pe New Arvat Avenue...”

Interesant. Hai pe New Arvat! Caut pe harta metroului din Moscova. Descopăr stația Arbatskaya. Acolo trebuie să fie. Noroc cu o voluntară blondă vorbitoare de engleză. „Nu, pentru ce căutați, trebuie să coborâți la Smolenskaya. Cum ieșiți, o luați în dreapta și mergeți cam 10 minute”. Plec spre Smolenskaya cu ochii ei albaștri în gând…

New Arbat Avenue nu e o stradă, e un bulevard. Apropo, după aproape două săptămâni de stat în Moscova, nu am găsit o stradă cu 4 benzi. Doar cu 6 sau cu 8! Cobor la Smolenskaya, fac dreapta, tipa cu picioare lungi și ochi albaștri m-a direcționat bine. Muzeul Cupei Mondiale organizat de FIFA și Hyundai apare în toată splendoarea sa. Intri și vezi mingile cu care s-au disputat edițiile de până acum. Mingea mângâiată de Garrincha, să zicem, la Mondialul din 1958, primul câștigat de Brazilia, ediție care l-a lansat pe un puști, Edson Arantes do Nascimento. Pele!

Ne puteți urmări și pe Google News

Loc încărcat de istoria fiecărei ediții a Mondialului

Pe ecrane curg imaginile marilor meciuri. Mari fotbaliști din istoria Cupei Mondiale și din istoria fotbalului. Cruyff, Fachetti, Zoff, Beckenbauer, Maradona, Paolo Rossi, Platini, Zidane, Messi… Urc la etaj. Fiecare ediție, din1930 până azi, are rezervat un spațiu. Istorie la fiecare pas. Hop! Mexico 1970. Incredibil!

Tricoul lui Mircea Lucescu purtat în meciul cu Brazilia, meciul din grupe, 3-2 câștigat de Brazilia, care avea să câștige Campionatul Mondial și să fie declarată cea mai mare echipă a tuturor timpurilor!

Mă încearcă mari emoții. Tricoul e bleu cu găurele. Stema veche a României… Cea cu sonde și spice de grâu. Pe umărul stâng, cusută, banderola roșie de căpitan. Mircea Lucescu a fost căpitanul României la acel Campionat Mondial. A dat mâna cu Carlos Alberto, căpitanul Braziliei, al lui Pele și al echipei considerate cea mai mare a tuturor timpurilor!

„Am făcut schimb de tricouri cu Pele. Înseamnă că el l-a donat pe el meu la FIFA?”

Mircea Lucescu dezvăluie pentru „Evenimentul Zilei” cum a făcut schimb de tricouri în Mexico 70 cu marele Pele! Tricoul marelui fotbalist brazilian se vinde azi la licitații cu câteva sute de mii de euro!

Traversez Piața Roșie cu Mircea Lucescu. „Nea Mircea, FIFA și Hyundai au organizat aici un muzeu al Cupei Mondiale. Nu vreți să mergem?”. „Și ce să văd eu acolo? Vreau să merg la Balshoi, la Galeriile Tretykov, Daniele! Ce să văd la muzeu FIFA?”.

– EVZ: Vă salut, nea Mircea! Am fost la muzeul FIFA!

– Mircea Lucescu: Foarte bine. Pierzi vremea! Ce ai văzut acolo?

– Tricoul purtat de Mircea Lucescu împotriva Braziliei!

– …

– Alo?

– …

– Mă auziți?

– Da. Ce tricou?

– Tricoul purtat de dumneavoastră contra Braziliei, la Campionatul Mondial din Mexic!

– Nu pot să cred! Cum e acolo?

 – Păi, e aici! Tricou bleu, cu…

– Băi, Daniele, incredibil! Nu pot să cred! Ești sigur?

– Da! Fiecare ediție are o vitrină. Ediția din Mexico 70 are tricoul dumneavoastră purtat contra Braziliei.

– Incredibil! Am făcut schimb de tricou cu Pele. Înseamnă că el l-a donat la FIFA? Incredibil! Ce poveste are acel tricou!

„Am mers într-o piață și am luat tricourile”

– Ce poveste?

– Ha, haa! Brazilia juca în tricouri galbene, celebrele lor tricouri… Noi la fel… Am mers într-o piață și am luat tricourile alea bleu… Stema țării am prins-o cu ac de siguranță!

– Tricoul lui Pele unde e?

– La mine acasă!

– Știți cât valorează?

– Nu. Cât?

– Cam câteva sute de mii de euro!

– Da? Poate o să-l donez și eu… Să rămână peste timp numele lui Mircea Lucescu!


Accesează: