Mircea Lucescu s-a născut la data de 29 iulie 1945. Și-a început cariera de jucător la Dinamo București, după care a mai jucat și la  Sportul Studențesc și Corvinul Hunedoara. În tricoul „alb-roșu”, Lucescu a cucerit șapte campionate, iar pentru naționala României a evoluat de 74 de ori și a marcat de 9 goluri.

Ca antrenor, „Il Luce” a ocupat băncile tehnice ale formațiilor Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş, Şahtior Doneţk, precum şi echipa naţională a României. În momentul de față, antrenorul român se află la cârma grupării ruse Zenit Sankt Petersburg.

Ca selecţioner al României, Mircea Lucescu a calificat naţionala la Euro 1984, dintr-o grupă din care făceau parte campioana mondială de la acea vreme, Italia, Cehoslovacia, Suedia şi Cipru. Însă, cea mai mai performanță a lui Mircea Lucescu ca antrenor a fost înregistrată în 2008, atunci când, alături de Șahtior Donețk, a cucerit Cupa UEFA. Experiența sa în competițiile europene este vastă. În sezonul 1989-1990 a bifat semifinalele Cupei Cupelor, cu Dinamo, în sezonul 2000-2001 a ajuns în „sferturile” Ligii Campionilor, cu Galatasaray Istanbul. În 2000, imediat după ce a preluat echipa Galatasaray, Lucescu a câştigat Supercupa Europei, alături de Gheorghe Hagi şi Gică Popescu, jucători la acea vreme.

În Ucraina, cu Șahtio Donețk, Lucescu a câştigat de opt ori campionatul, de cinci ori Cupa Ucrainei şi de alte şapte ori Supercupa.