Preferatul românilor la prezidențiale. George Simion, dezamăgire imensă

Preferatul românilor la prezidențiale. George Simion, dezamăgire imensă Alegeri europarlamentare. Sursa foto: dreamstime.com

Mircea Geoană este preferatul alegătorilor români pentru alegerile prezidențiale din luna septembrie. Actualul secretar general al NATO ar ajunge în turul al doilea unde s-ar confrunta cu Marcel Ciolacu, reprezentantul PSD.

Un sondaj de opinie INSCOP Research arată care sunt candidații preferați de români pentru alegerile prezidențiale. Conform cercetării, turul doi s-ar disputa între Geoană și social-democratul Marcel Ciolacu.

NATO

Mircea Geoană. Sursa foto: Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Geoană preferatul românilor

O candidatură a secretarului general adjunct al NATO la alegerile prezidențiale este agreată de majoritatea românilor. Din postura de independent, în ciuda partidelor politice, Mircea Geoană are toate șansele să intre în turul secund. Pe de altă parte, George Simion, cel care se și vedea președinte, până de curând, nu are nici o șansă la aceste alegeri.

Cercetarea sociologică INSCOP arată că în primul tur, pentru alegerile prezidențiale, românii l-ar vota, majoritar pe Mircea Geoană. Acesta ar obține 26% din voturile exprimate. Pe locul doi s-ar clasa candidatul PSD, Marcel Ciolacu, la diferență de două procente, 24%. Ar urma, la mare distanță, cu 13% George Simion, urmat de Nicolae Ciucă cu 12%.

Clasamentul, condus de Mircea Geoană, este completat de Laura Codruța Kovesi (9%), Diana Șoșoacă (8%) și Kelemen Hunor (3%).

Sondaj prezidențiale

Sursa foto: INSCOP

Scenarii posibile pentru turul al doilea

Sondajul de opinie publicat de INSCOP analizează patru scenarii pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În fiecare dintre acestea, primul candidat, Mircea Geoană este pus în opoziție cu ceilalți. Și pe toți îi surclasează.

În primul scenariu analizat în cercetarea INSCOP, Mircea Geoană se confruntă în turul doi al alegerilor prezidențiale cu Marcel Ciolacu (PSD). Oficialul NATO ar câștiga, conform datelor din sondaj, cu 61% - 39%.

Dacă ar candida contra Laurei Codruța Kovesi, Geoană ar ieși câștigător cu 66%. Totodată, cercetarea arată că românii l-ar prefera în proporție de 75% dacă ar intra în turul doi cu George Simion. Mircea Geoană ar câștiga și în fața candidatului PNL, Nicolae Ciucă, cu scorul de 63% la 37%.

Scenarii

Scenarii Sursa foto INSCOP

PSD câștigă alegerile parlamentare

Conform sondajului realizat de INSCOP Research, în cazul alegerilor parlamentare, PSD se menține favorit în opțiunile românilor. Partidul condus de Marcel Ciolacu ar câștiga la vot, 32%. Pe locul al doilea s-ar clasa, așa cum reiese din datele cercetării, PNL cu 19,7%, urmat de AUR cu 16,5%. Alianța Dreapta Unită (USR -PMP - FD) ar fi votată de 10,6% dintre alegători.

Conform analizei în Parlament ar mai intra partidul Dianei Șoșoacă, SOS România. În schimb, ar pica sub linie UDMR (3,9).

Alegeri parlamentare

Sursa foto: INSCOP Reserach

Cele mai de încredere personalități

Cercetarea INSCOP mai analizează și nivelul de încredere al românilor în diferite personalități publice. Pe primul loc, cel mai de încredere, rămâne Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO cu 36,7%. El este urmat de Laura Codruța Kovesi cu 28,9% și de Emil Boc cu 24,4%.

Îngrijorător, pentru actualii guvernanți, doar 24,1% dintre români au încredere în actualul premier, Marcel Ciolacu și mult mai puțini în Nicolae Ciucă (15%). Nici Klaus Iohannis care vizează șefia NATO nu este privit cu încredere de cetățeni adunând doar 13%.

sondaj

Sursa foto INSCOP Research

Sondajul a fost realizat în perioada 14 februarie -5 martie, pe un eșation de 2.000 de respondenți, metoda folosită fiind interviul față în față. Marja de eroare este de +-2,2%.