Mircea Geoană laudă reușitele NATO la sfârșit de an: „Am convenit să investim şi mai mult în inovaţie”

Mircea Geoană laudă reușitele NATO la sfârșit de an: „Am convenit să investim şi mai mult în inovaţie” Mircea Geoană. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Anul 2022 a fost unul diferit, plin de provocări, un an complicat şi dur, pe care nu îl vom uita curând, a scris Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

„Invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a şocat întreaga lume. Dar la NATO eram pregătiţi şi pentru asta – am răspuns rapid, într-un glas unitar, sporind măsurile de apărare a teritoriilor noastre, inclusiv ale României şi continuând să sprijinim dreptul la auto-apărare al Ucrainei, în lupta sa pentru a rămâne o naţiune liberă şi democratică”, a scris miercuri pe Facebook Mircea Geoană.

„Am convenit să investim şi mai mult în inovaţie, printr-un nou Fond de Inovare”

El spune că lideri NATO s-au reunit, pentru prima dată în istorie, în cadrul a trei Summit-uri succesive, inclusiv istoricul Summit de la Madrid, când s-au luat decizii esenţiale. Secretarul general adjunct al NATO aminteşte că în acest an a fost adoptat noul Concept Strategic, stabilind direcţia Alianţei pentru anii următori, a fost întărită şi mai mult postura de apărare şi descurajare în partea de est a Alianţei, inclusiv în România, iar toţi aliaţii au fost de acord să invite partenerii apropiaţi, Finlanda şi Suedia, să se alăture Alianţei.

„Am convenit să investim şi mai mult în inovaţie, printr-un nou Fond de Inovare, de un miliard de euro şi prin dezvoltarea Acceleratorului de Inovare în Domeniul Apărării pentru Atlanticul de Nord De asemenea,(DIANA). Am convenit, de asemenea, să intensificăm lupta împotriva schimbărilor climatice”, a mai scris Mircea Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fotografii NATO din cadrul forțelor aliate

Textul publicat de Facebook de Mircea Geoană, a fost însoțit cu cele mai remarcabile imagini NATO ale anului 2022.

„În 2022, fotografii NATO și fotografii din cadrul forțelor aliate au realizat mii de fotografii pentru a documenta acest an istoric. Aceștia au surprins amploarea unor evenimente politice de referință, cum ar fi Summitul NATO 2022 de la Madrid, curajul și cooperarea trupelor aliate care desfășoară exerciții NATO și alte momente de frumusețe, unitate și umanitate.

Fotografiile ilustrează gama largă de activități ale NATO din ultimul an - de la sprijinul neclintit al Alianței pentru Ucraina, la creșterea capacității de descurajare și de apărare a forțelor armate aliate de-a lungul flancului estic al NATO, până la legătura transatlantică durabilă care se află în centrul NATO, se arată pe site-ul Nato.int.