MIRCEA GEOANĂ: "La sfârşitul lui 2009, voi fi prim-ministru"

MIRCEA GEOANĂ: "La sfârşitul lui 2009, voi fi prim-ministru"

Liderul PSD, Mircea Geoană, va candida la Dăbuleni, ţinteşte scaunul lui Tăriceanu şi crede că Ion Iliescu este "campion mondial la pus etichete".

EVZ: Câtă încredere aveţi în justiţia română? Mircea Geoană: Am încredere atunci când vine vorba de tot ce este în afara zonei politizate. Când aud de procese pentru demnitari sau foşti demnitari, făcute de DNA, care izbucnesc ca focul de artificii la final de mandat, în plină campanie electorală, pot spune că nu am încredere nici un pic.

Nu vor deveni parlamentarii şi mai vulnerabili în faţa posibilelor atacuri, odată cu anularea imunităţii? Propunerea mea pentru eliminarea imunităţii pentru fapte penale - nu şi pentru delicte de opinie - urmăreşte eliminarea categoriilor speciale de demnitari şi a instituţiilor speciale care trebuie să se ocupe de ei. În acest fel, poate eliberăm nişte resurse pentru justiţie.

Cât s-a opus PSD începerii urmăririi penale în cazurile „Năstase“ şi „Mitrea“? Vorbim de dosare politice. Această extrem de dubioasă întârziere a prezentării dosarelor de către DNA, la început de campanie electorală, arată că este vorba de dosare politice. Un dosar politic primeşte un răspuns politic. Nu pot să mă prefac că este un dosar obişnuit. Dacă DNA avea ceva serios, despre Năstase, despre Mitrea, ar fi putut să le demonstreze în 2005, în 2007. Cum se face că aceleaşi dosare, cu aceleaşi termopane, sunt trimise parlamentului înaintea campaniei electorale din 2008.

Trimiterea în instanţă a lui Năstase, de exemplu, ar fi afectat imaginea PSD? Nu cred. În primul rând, pentru că un proces durează ani întregi, la cum merg lucrurile în justiţie. La un moment dat, faţă de Năstase, a apărut senzaţia că este un fel de victimă a răzbunării lui Băsescu, după campania prezidenţială din 2004. În publicul PSD, ideea că Adrian Năstase e ţintă politică pentru Băsescu este o teză foarte populară. Poate fi un avantaj pentru el şi revenirea sa politică, inclusiv în competiţii sau poziţii foarte importante. Dacă opinia publică va privi altfel lucrurile, pentru Adrian Năstase va fi un handicap. Este cel puţin suspect să stai patru ani ca să instrumentezi două termopane şi trei sonerii.

Credeţi că parlamentarii români sunt pregătiţi să piardă un privilegiu atât de important, precum imunitatea? Aşa cum, la votul uninominal, puţină lume credea că se poate întâmpla, la fel va fi şi cu revizuirea Constituţiei. Cel puţin parlamentarii PSD vor semna. Sunt convins că vom avea o pătrime din numărul de deputaţi şi senatori pentru introducerea acestui proces. Ce iese din parlament, depinde şi de alte partide. Depinde şi de votul PDL-ului, dacă sunt sinceri cu dorinţa lor de a reforma clasa politică românească, să aibă curajul să retragă şi şefului lor, Traian Băsescu, imunitatea de care dispune astăzi.

Va fi PSD avantajat de votul uninominal? Da, ne avantajează. Alţii se chinuiesc să împrumute de pe stradă nu ştiu ce vedete, iar noi, în cadrul organizaţiilor judeţene, avem foarte mulţi oameni care vor să candideze. E şi un risc cu sistemul uninominal. Acela ca banul să facă regula jocului. Practic, ca grupurile de interese să cumpere locurile în parlament. PSD este dens ca resurse umane şi nu are nevoie de importuri spectaculoase. Dacă o să vină un Dumitru Prunariu, spre exemplu, nu ar fi ceva nefiresc, pentru că ne este apropiat ideologic.

Sondajele arată că, după alegerile din toamnă, vor rămâne trei partide: PSD, PDL şi PNL. Alături de cine vedeţi PSD-ul? Cred că PNL-ul nu este la palierul PSD-ului, nici măcar al PDL-ului. E un partid de talie mijlocie. Dacă PSD-ul ar fi avut alegeri parlamentare la momentul localelor, ar fi avut astăzi 35% din locurile din parlament, cu redistribuire. Toate conversaţiile despre posibilele reapropieri dintre PNL şi PDL, nouă ne fac bine. Dacă lumea mai vrea încă patru ani de balamuc, cum a avut pe vremea Alianţei... Văzând cât de mult se împăunează cei de la liberali în ultima vreme, poate că nu le-ar strica patru ani de opoziţie, ca să revină la realitate.

Ce provocări ridică pentru dumneavoastră circumscripţia din Dăbuleni? Sunt senator de Dolj din 2004. Am ales un colegiu în care sunt popular, am cei mai mulţi votanţi. Colegiul are şi probleme complicate, pentru care este nevoie de un lider naţional. Acolo am rădăcinile şi familia. Voi rămâne mereu un lider naţional şi voi reprezenta, sper, întreaga ţară, nu doar colegiul meu din Dolj.

Cum v-aţi gândit campania din toamnă, în cizme de cauciuc sau în pantofi? Repet, e vorba de oameni pe care îi cunosc şi care îmi sunt prieteni, pe care nu îi descopăr acuma. Lumea mă primeşte bine şi cel mai mare lucru e ca lumea să spună „E de-al nostru! E oltean de-al nostru“. Voi face o campanie firească şi naturală.

"Văzând cât de mult se împăunează cei de la liberali în ultima vreme, poate că nu le-ar strica patru ani de opoziţie, ca să revină la realitate." - Mircea Geoană, liderul PSD

Geoană îi pregăteşte ceva preşedintelui Băsescu: ridicarea imunităţii Liderul PSD, alături de Năstase, unul dintre principalii săi susţinători din anii ’90

TENSIUNI „În aceşti patru ani, mi-au ieşit peri albi“

EVZ: Câştigarea preşedinţiei PSD, cu mai multe voturi de susţinere decât a avut Ion Iliescu, în 2005, a însemnat şi un triumf personal? Mircea Geoană: Mesajul din 2005 a fost că se accelerează schimbarea de generaţii din PSD. În acelaşi timp, nu ai cum să nu respecţi pe cineva care are o experienţă politică colosală. Partidul nu s-a spart, Ion Iliescu are acum o poziţie importantă în cadrul partidului. Au fost tensiuni în aceşti patru ani, mi-au ieşit peri albi din cauza competiţiilor interne. Ca imagine publică, am avut de suferit din cauza impresiei că există foarte multe centre de putere şi că Geoană nu are suficientă forţă şi autoritate să-i strunească pe toţi.

Care sunt relaţiile dumneavoastră actuale cu domnul Ion Iliescu? Cordiale şi de respect. Fireşti, de colaborare.

I-aţi trecut cu vederea tentativele de a vă jigni, atunci când s-a simţit incomodat de dumneavoastră? El e campion mondial la pus etichete! Înainte de alegerile din 2005, a venit cu ideea de „prostănac“, pe care a scăpat-o într-o conversaţie, în cadrul partidului. Pe mine m-a validat atunci ca adversar principal. M-a pus pe acelaşi nivel cu dânsul şi, într-un fel, poate că, prin acea etichetă, într-o manieră ciudată, m-a făcut să ajung preşedintele partidului. Ştiţi cum e, Dumnezeu îţi dă binecuvântarea în forme deghizate.

Cum s-a produs reapropierea de Partidul Conservator, alături de care încercaţi să impuneţi acum moţiunea de cenzură? De două ori colaborarea noastră a eşuat, în principal din vina lor. Acum suntem cu toţii mai înţelepţi şi mai vaccinaţi. Cred că PSD-ul are de câştigat dintr-o relaţie cu alt partid parlamentar, iar PC-ul are de câştigat, în condiţiile în care sistemul uninominal face foarte improbabil accesul partidelor mici în parlament. Nu a fost o decizie uşoară să încercăm şi a treia oară cu conservatorii, pentru că au rămas urme din 2004.

Care va fi funcţia dumneavoastră, la sfârşitul anului 2009? De prim-ministru şi preşedinte al PSD!

Geoană, lângă Ion Iliescu, căruia i-a suflat, în 2005, preşedinţia PSD

GEOPOLITICĂ „România va rămâne o graniţă de confruntare“

Cum se vedea Bucureştiul, de la Washington, în 1996, an în care aţi devenit ambasadorul României în SUA? Mircea Geoană: Se vedea ca o ţară în zona gri, poate nedrept, dar aşa se vedea. Nimeni nu ar fi pus un dolar într-un pariu că noi am putea să ajungem aliaţi privilegiaţi ai Americii într-un timp relativ scurt. Nu eram pe harta americanilor. Cred că am făcut un salt imens. Dar iată că, aşa cum arată conjunctura actuală, nici un succes nu durează la infinit. Astăzi, la graniţa de Răsărit, avem provocări absolut colosale.

În ce direcţie va influenţa poziţia geopolitică a României conflictul din Georgia? Ceea ce se întâmplă acum în Georgia arată că poziţia geopolitică a României, la graniţa dinte Est şi Vest, va rămâne o graniţă de confruntare şi de influenţă politică dintre americani şi ruşi. Cred că am intrat într-o fază cu riscuri semnificative de natură strategică şi geopolitică. Din informa- ţiile pe care le-am primit oficial din partea americană şi europeană, principala miză este Ucraina, iar Georgia rămâne un pivot vital în acest coridor de energie şi de comerţ între Europa şi Asia.

Ca fost ministru de externe, cum evaluaţi situaţia actuală din Republica Moldova şi relaţiile ei cu ţara noastră? Preşedintele României a făcut ieri (n.r. - 20 august) un comentariu cu privire la Republica Moldova şi riscurile din Transnistria. Opinia mea este diferită. Riscul real în Moldova nu este un conflict în Transnistria, ci este reglementarea conflictului din Transnistria, în termenii Moscovei. Cred că preşedintele Voronin, înainte de alegerile parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, va forţa revenirea Transnistriei la Republica Moldova, dar în condiţii impuse de la Moscova, într-o confederaţie în care ruşii să aibă drept de veto asupra oricărei decizii ale Moldovei de orientare către Europa şi Occident.

Ne puteți urmări și pe Google News