Mircea Geoană, reacție după atacul cu rachete al Rusiei. NATO este pregătită

Mircea Geoană candidat PSD la prezidențiale și Marcel Ciolacu premier. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După atacul armatei ruse cu rachete asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni, de la granița cu România, NATO a anunțat că va luat toate măsurile necesare apărării.

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO a declarat că situația de la Marea Neagră este una deosebit de tensionată.

Oficialul de la NATO a mai spus că Alianța Nord Atlantică, una militară, va lua toate măsurile necesare pentru a preveni un incident similar pe teritoriul țării țărilor limitrofe, precum România, Bulgaria sau Turcia.

Rachetele rusesti au lovit porturile Ismail si Reni. Sursa foto: TASS

”Marea Neagră este un loc tensionat ceea ce putem spune har Domnului că suntem în NATO noi ca țară și noi și bulgarii și turcii și sunt convins că și la nivel național și la nivel multinațional vom lua măsurile pentru a putea lăsa nestânjenit Comerțul pe Marea Neagră, este foarte important, iar acest tip de incidente sunt convins că vor fi tratate de autoritățile române în condiții profesioniste și fără dificultăți. Deci aș spune ca lumea să stea liniștită, România e o țară sigură și Marea Neagră, cel puțin în zona limitrofă NATO e o zonă liberă”, a spus Mircea Geoană.

Atacuri la 22 de kilometri de granița cu România

În cursul nopții trecute, celer două porturi ucrainene de la Dunăre au fost atacate pentru a doua oară în ultimele săptămâni.

După atac, Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat de presă în care anunță că este pregătit de ripostă dacă o astfel de rachet va ajunge pe teritoriul României.

„Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva zonelor locuite de populaţia civilă şi elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanşat de forţele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis ministerul.

De asemenea, rachetele trase de la bordul unor bombardiere rusești nu au vizat nicio secundă teritoriul românesc și nici nu au afectat portulGalați, aflat la 22 de kilometri de Reni.

„În ceea priveşte atacurile cu drone, efectuate în cursul nopţii trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail şi Reni, situate în apropierea graniţelor României, structurile Ministerului Apărării Naţionale care asigură monitorizarea spaţiului aerian nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, se mai arată în comunicat.