Evenimentul Zilei > Actualitate > Mircea Geoană a fost exclus din PSD: „Adio, tovarăşi!”. Stenogramele mazilirii preşedintelui Senatului
Mircea Geoană a fost exclus din PSD: „Adio, tovarăşi!”. Stenogramele mazilirii preşedintelui Senatului

Mircea Geoană a fost exclus din PSD: „Adio, tovarăşi!”. Stenogramele mazilirii preşedintelui Senatului

Mircea Geoană a fost exclus din PSD cu 50 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri. Pesediştilor le-au trebuit aproape patru ore ca să ia această decizie, în ciuda faptului că soarta lui Geoană era pecetluită dinaintea începerii şedinţei CEx. Acesta s-a despărţit de partid cu salutul "Adio, tovarăşi!" şi cu o serie de critici virulente la adresa lui Ponta, Iliescu şi Năstase.

Ora 21.30. Site-ul rtv.net a publicat o parte din stenogramele şedinţei Comitetului Executiv. Potrivit acestora, Mircea Geoană şi-a acuzat colegii de nesimţire şi făţărnicie.

"De ce nu aveţi decenţă? De ce faceţi balet?", i-ar fi spus Geoană lui Iliescu, potrivit RTV. El i-a reproşat lui Iliescu, dar şi lui Adrian Năstase, că îl "girează" pe Victor Ponta în demersul de excludere a acestuia din PSD.
"Adrian, acum văd că îl girezi pe Victor, dar la Congres ţi-a fost frică să te bagi cu Ponta", i-a spus Geoană lui Năstase.
Senatorul de Prahova, Daniel Savu, i-a reproşat lui Mircea Geoană că a produs haos în PSD. Conform înregistrării audio, el i-a cerut să-i spună, "acum în ceasul al doisprezecelea", de ce vrea să candideze la Preşedinţie."Nu mai am încredere în tine. Să ştii că nu ai susţinere în teritoriu. Te-am susţinut cât am putut…", a precizat Savu.

Vicepreşedintele PSD, Marian Vanghelie, a acuzat  modul în care este tratat Mircea Geoană. Victor Ponta i-a răspuns: "Dacă propui să facem Congres, acum supun la vot. Marian, hai să fim serioşi, nu mă lua cu şmecherii, că eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5".
Secretarul general, Liviu Dragnea, s-a arătat deranjat că Geoană a vorbit de "nesimţirea" din PSD."N-am crezut că o să ajung în situaţia ca în Comitetul Executiv să fiu făcut nesimţit de dl. Geoană", a spus Dragnea. El a adăugat că nu a crezut nici faptul că o să audă vreodată că "unii dintre noi am făcut pantofii".
"Eu nu i-am făcut pantofii domnului Geoană, dar am stat lângă el în momente grele ale partidului", a spus el.

Ora 20:05: Ion Iliescu a fost, evident, enervat de declaraţiile lui Geoană. "Acest om nu a învăţat nimic, a intrat în partid fără să ştie ce e aia partid", a izbucnit el. Preşedintele onorific al PSD consideră că prin declaraţiile făcute de Geoană la ieşire acesta "a fost de o obrăznicie fără seamăn". El a reamintit că Băsescu a câştigat alegerile în 2004 şi în 2009 pe mâna lui Mircea Geoană.
Ora 20:04: Victor Ponta a declarat că "a fost o decizie grea să ne despărţim de Mircea Geoană". "Ne despărţim pentru moment de dl. Geoană şi de cei care, până la urmă, au o problemă de a fi într-o echipă în acest moment neplăcut. Sper să ieşim întăriţi. Adversarul nostru nu este dl Geoană, nici altcineva, ci domnul Băsescu şi regimul Băsescu", a spus preşedintele PSD.
Ora 19: 50: Geoană a calificat şedinta drept o execuţie stalinistă: "Ponta este o marionetă mânuită de Ion Iliescu şi Adrian Năstase",a spus el la finalul şedinţei. "PSD nu a scăpat de memoria bolşevică". Geoană a prevestit că în curând în PSD va avea loc un Congres extraordinar "care va înlătura această conducere tiranică". "Dl Iliescu este in acest moment o piaza rea pentru acest partid", a mai spus el. "Acest partid nu va avea viitor atâta vreme cât va sta sub pulpana sa, a acestui om care nu se poate schimba. Traian Băsescu a ajuns preşedinte pe mâna lui Iliescu. Nu mă despart de partid, mă despart de această gaşcă ce se pretinde a fi o conducere de partid. Ponta are o incapacitate cronică de a conduce un partid de talia PSD". "Viaţa mea politică va continua", a mai spus el, anunţând că va cumpăni câteva zile. "În finalul unei şedinţe unde măcar s-a vorbit pe bune şi s-a votat la ordin vreau să le spun celor din sala de execuţii: "Adio, tovarăşi, pe curând, prieteni!"", a încheiat el.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Tu00JTj9U7Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ora 19: 47 Mircea Geoană a fost exclus din PSD cu 50 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

Ora 19:11: Ion Iliescu a luat cuvântul şi aminteşte cum i-a luat Geoană partidul în 2005. După discursul său se va trece la vot.

Ora18:44: Votul tot nu a început, pentru că participanţii la şedinţă nu reuşeşc să se înţeleagă asupra procedurii de vot.

Ora 18:30: Conform unor surse citate de mediafax.ro, Marian Vanghelie a acuzat modul în care este tratat Mircea Geoană. "Dacă propui să facem Congres, acum supun la vot. (…) Marian, hai să fim serioşi, nu mă lua cu şmecherii, că eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5", i-a spus Ponta lui Vanghelie. Sursele menţionate au arătat că Vanghelie a ezitat să facă o propunere concretă privind convocarea unui congres extraordinar, afirmând că ar fi utilă organizarea doar a unui Consiliu Naţional.
Împotriva excluderii lui Geoană s-au mai pronunţat, în şedinţă, Dumitru Buzatu (Vaslui), Oana Mizil (Călăraşi), Gheorghe Bunea Stancu (Brăila), Gheorghe Prioteasa (Dolj) şi Adrian Popescu (Giurgiu).
Ora 18:00: În faţa sălii de şedinţă se află un grup de susţinători ai lui Geoană, majoritatea din organizaţia PSD Dolj, inclusiv primari. Ei aşteaptă în linişte ieşirea lui Geoană de la CEx, pentru a-l încuraja.
Ora 17:28: CEx-ul PSD a ajuns la punctul 6 de pe ordinea de zi, cel privind recomandarea comisiei de integritate pentru excluderea lui Geoană din partid. Potrivit unor surse social-democrate, discuţia a degenerat într-un conflict verbal purtat pe de o parte de Geoană, susţinut de Marian Vanghelie, şi Victor Ponta, secondat de socrul său, Ilie Sârbu, de celalaltă parte, după ce şeful Senatului a refuzat să dea curs ofertei de înlocuire a sa la Senat cu Ioan Chelaru. Ponta i-a cerut lui Geoană să părăsească sala de şedinţă în timpul votului de excludere, însă acesta a refuzat.
Dialogul a decurs destul de brusc: "Ieşiţi din sală", i-a cerut Ponta lui Geoană. "Nu vreau" a replicat acesta. Geoană nu numai că nu a ieşit din sală, dar a cerut vot deschis. "Vreau vot deschis ca să mă uit în ochii prietenilor să văd cum votează", a motivat el
Ora 17:00: Potrivit unor surse participante la şedinţă, Geoană a fost întrebat dacă ar fi de acord cu retragerea din funcţia de preşedinte  al Senatului şi asigurarea unui interimat prin vicele acestui for, senatorul PSD, Ioan Chelaru până când partidul va  veni cu o nouă nominalizare.
Potrivit aceloraşi surse, Ponta a fost refuzat de Geoană, care a invocat faptul că şi, în acest caz, PSD va pierde, la votul din plen, funcţia de preşedinte al Senatului.
"Chelaru va conduce şedinţele Senatului de câte ori nu voi putea", a plusat Geoană, făcând aluzie la competenţele pe care colegul său le are în absenţa sa la şedinţele Senatului.
Ora 16:45: Geoană a venit la CEX însoţit de o suită de primari doljeni din colegiul său parlamentar. Întrebat despre motivele deplasării sale la Bucureşti,  primarul comunei Rast,  Iulian Silişteanu a explicat că a venit pentru a constata cine a băgat "zâzanie" în PSD. "Mai pe româneşte, am venit să văd cine a băgat dracu’ între noi", a explicat edilul.
Întrebat dacă a găsit răspuns, Silişteanu a răspuns afirmativ, dar a evitat să de vreun nume pe motiv că îi este ruşine să spună presei. Cât despre ce l-ar sfătui pe liderul Victor Ponta, edilul a precizat că i-ar recomanda "să-i vină mintea la cap şi să lase ura".
Ora 16:20 Victor Ponta a invitat presa să părăseascăsala în care se desfăşoară şedinţa CEX, exprimându-şi speranţa că ziariştii îşi vor  lua toată "instrumentele" de înregistrare.
"Nu există un partid mai transparent ca PSD", a mai comentat ironic Ponta, în timp ce Marian Vanghelie năvălea pe uşa sălii de şedinţă, aşezându-se ostentativ lângă Mircea Geoană.
Cu doar un minut înainte, pe hol, primarul înfiera recomandarea comisiei PSD de excludere a preşedintelui Senatului din partid. "Eu nu am cum să votez aşa ceva, asta numai în partidele staliniste se întâmplă. Astea sunt execuţii", declara Vanghelie. "Am încredere în liderii partidului şi fac apel la Ion Iliescu şi la Adrian Năstase să fie foarte atenţi că astăzi cred că ce se va întâmpla acum va fi decapitarea PSD în următoarea perioadă. Vreau să rămână PSD unit, cu Mircea Geoană, Victor Ponta, Adrian Năstase şi cu Ion Iliescu, să putem câştiga alegerile, că altfel nu putem. Eu cred că azi am scăzut în sondaje cu ce se întâmplă aici".
Update 16:14:  Ponta a început şedinţa CEx în stilul său caracteristic: a înfierat orice colaborare cu actula Putere, a făcut din nou referiri critice la mai vechea sa obsesie legată de Evenimentul Zilei şi a promis asistenţei că, indiferent de decizia care va fi luată, PSD va rezista şi pe viitor.
"M-a întrebat cineva cum comentez declaraţia domnului Iliescu privind suspendarea pe un an a domnului Geoană. Eu am întrebat : unde a zis domnul Iliescu asta? la Evenimentul Zilei, mi s+a răspuns şi am zis: Ha! Cum am rezistat o săptămână atacurilor mas-mediei PDL, vom rezista şi pe viitor", a afirmat Ponta.
Tirada liderului PSD a fost  întreruptă de preşedintele de onoare Ion Iliescu, care a ţinut să precizeze că nu a făcut nicio declaraţie publică privind o eventuală comutare a pedepsei de excludere a lui Mircea Geoană într-o suspendare pe un an.
"Cu surprindere am constatat că se vehiculează o informaţie falsă că am de gând să propun nu ştiu ce în CEX în legătură cu sancţionarea domnului Geoană. Nu am făcut niciodată o astfel de declaraţie nimănui. E un fals care s-a tot vehiculat la televiziuni", a infirmat Ion Iliescu un astfel de scenario.
Update 16:08 Liderul PSD Victor Ponta a tras linie, în dimineaţa de dinaintea şedinţei CEXN a partidului convocată special pentru analizarea recomandării Comisiei de integritate Morală şi Arbitraj privind excluderea lui Mircea Geoană din această formaţiune. Potrivit surselor citate, recomandarea ar putea contabiliza 50 de voturi pentru, 50 dintre membrii CEx primind din partea filialelor pe care le reprezintă mandat în acest sens.
La polul opus, Geoană are doar o mână de susţinători şi nici aceştia decişi toţi să voteze împotriva excluderii sale. Unii dintre ei ar putea opta mai degrabă pentru abţinere. Conform aceloraşi surse, seniorul Ion Iliescu ar putea opta să voteze împotriva excluderii lui Geoană, el intenţionând să propună o alternativă mai blândă, suspendarea pe un an a preşedintelui Senatului. În tabară lui Geoană ar mai putea fi contabilizate voturile filialelor Călăraşi, Giurgiu, Dolj, Vaslui şi doar a două organizaţii de sector, 4 şi 5, ne-au mai declarat sursele citate.
Dealtfel, Ponta a venit la CEx foarte relaxat, spre deosebire de un Geoană încordat. Întrebat  de senatorul PSD de Prahova Daniel Savu, cum se va proceda astăzi, aluzie la problema excluderii lui Geoană din partid, Ponta a exclamat râzând:"cu milă!"
Geoană: Întrebarea este dacă PSD poate să meargă mai departe fără mine
În debutul şedinţei Geoană era încadrat de Ilie Sârbu şi de Marian Vanghelie, sosit în ultimul moment la şedinţă. Sosit la şedinţă, Geoană a declarat că această întâlnire "nu este despre excludere, ci despre direcţia în care merge PSD". Geoană a mai spus că a venit să le mulţumească "prietenilor" veniţi din toată ţara pentru a asista la "acest nefericit eveniment".
Înainte de a intra la şedinţa Comitetului Executiv, Geoană a fost întrebat dacă poate merge mai departe fără PSD."Întrebarea este dacă PSD poate să meargă mai departe fără Mircea Geoană, asta e întrebarea adevărată. Niciodată nu mă voi despărţi de PSD, pentru că PSD-ul nu reprezintă o mână de lideri, ci sute de mii şi milioane de oameni, acela e adevăratul PSD", a adăugat el.
Soarta politică a conducerii PSD Giurgiu, legată de Geoană: pleacă el, plecăm şi noi!
"Am mandat din partea organizaţiei să votez împotriva dictaturii. Aşa că voi vota împotriva excluderii lui Mircea Geoană", ne-a declarat Adrian Popescu, preşedintele PSD Giurgiu.
Întrebat ce va face organizaţia de Giurgiu dacă Mircea Geoană va fi exclus, Popescu a precizat că atât el, cât şi restul membrilor conducerii filialei vor părăsi partidul alături de Geoană.
"Pot să vă spun ce voi face eu şi împreună cu 21 din cei 28 de membri ai Biroului Permanent Judeţean: vom părăsi partidul, deci ori plecăm de tot acasă, ori dacă nu, Mircea Geoană va face o construcţie, vom fi alături de el", a răspuns el.
Adrian Popescu spune că, dacă cineva va propune congres extraordinar, va susţine şi el această idee. "Probabil va fi nevoie şi de un congres. Nu ştiu, vom decide. Nu eu sunt în măsură să propun, am înţeles că şi dl preşedinte Ion Iliescu a cerut astăzi, sunt alături de dânsul, să susţin acest demers", a adăugat Popescu.
Nicolescu: Preşedintele sunt eu! Fiecare doarme aşa cum îşi aşterne
La rândul său, preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu a precizat că el nu vrea pe nimeni exclus din partid, dar îşi rezervă dreptul de a vota cum va creede de cuviinţă, că de aia e "preşedinte".
"Nu am nevoie de mandat.  Eu sunt preşedinte, am libertatea să votez cum  decid la faţa locului", ne-a spus Nicolescu. Întrebat dacă susţine excluderea lui Geoană, liderul PSD Argeş a precizat că el nu vrea excluderea nimănui, "dar fiecare doarme aşa cum îşi aşterne".
Comitetul Executiv al PSD are 57 de membri, fiind format din membrii Biroului Permanent naţional şi reprezentanţii organizaţiilor judeţene şi de Bucureşti. Pe agenda de lucru a acestei structure interne de partid figurează propunerea Comisiei de integritate ca Mircea Geoană să fie exclus din partid, recomandarea fiind adoptată în comisia condusă de Dan Şova cu 43 de voturi favorabile şi cinci voturi "împotrivă".