Mircea Cărtărescu: "Sunt cam tinerel ca să iau Premiul Nobel"

Scriitorul spune că a spera la cel mai înalt titlu în literatură "este ca şi cum ai avea ambiţia să câştigi în fiecare an la 6 din 49", dar şi că "obsesia de a lua Premiul Nobel arată naivitate şi o conştiinţă exagerată a propriei valori".

Poet, prozator, eseist şi publicist, Mircea Cărtărescu se află, pentru al doilea an consecutiv, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Literatură. La casa de pariuri Ladbrokes, scriitorul român apare în prima treime a clasamentului artiştilor care ar putea obţine, mâine, unul dintre cele mai râvnite premii din lume. Numele scriitorului care va primi premiul Nobel pentru literatura va fi anuntat mâine, la Stockholm, dar, până atunci, cei care sunt în branşă vehiculează nume de posibili câştigatori, anunţă AFP. Printre acestea sunt autoarea canadiană Alice Munro, nord-americanii Don DeLillo şi Philip Roth şi somalezul Nuruddin Farah. Pe site-ul unibet.com, câştigător la bursa pariurilor este scriitorul japonez Haruki Murakami, cu o cota de 4 la 1.

Invitat în studioul Digimatialului autorul trilogiei "Orbitor" i-a povestit lui Marius Pancu cum a primit vestea nominalizării. "Am fost uluit când am văzut că sunt din nou pe această listă Ladbrokes. Anul trecut parcă nu am fost atât de mirat, deşi eram pentru prima dată, dar anul acesta am fost de-a dreptul uluit, pentru că se întâmplă foarte rar ca un scriitor să fie nominalizat doi ani la rând. Nu vreau să se aştepte nimeni să iau premiul anul acesta sau în următorii câşiva ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de vârstă a celor 100 de scriitori de pe listă este de peste 70 de ani", a spus Mircea Cărtărescu.

Scriitorul a mărturisit şi ce înseamnă pentru el să fie peste Ian McEwan sau Salman Rushdie în această listă. "Ar fi stupid din partea mea să mă compar cu ei şi să mă consider pe acelaşi nivel. Ei sunt idolii mei, oameni pe care îi citesc din adolescenţă şi pe care îi iubesc extraordinar de tare. Este o onoare formidabilă să mă aflu printre ei. Încă nu-mi vine să cred şi sunt foarte mişcat că există oameni care mă consideră demn de acest premiu", a afirmat Cărtărescu in studioul Digimatinalui, emisiune difuzată de luni până vineri la Digi24.

"Să speri la Nobel este ca şi cum ai avea ambiţia să câştigi în fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arată naivitate şi o conştiinţă exagerată a propriei valori. Un scriitor care ştie despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Ştiind modul în care se acordă, ştiind că există un milion de scriitori în lume, ştiind că dintre aceştia 3.000 sunt îndreptăţiţi să spere la acest premiu, e ca şi cum ai avea ambiţia monstruoasă de a câştiga la 6 din 49 în fiecare an", este de părere Mircea Cărtărescu.

Despre controversa iscată în jurul trilogiei "Orbitor" prozatorul spune că: "Nu m-a dărâmat cu totul, deşi a fost foarte aproape. Am lucrat mai bine de 14 ani la cartea aceasta. La început, am fost foarte dezamăgit. Marea controversă a fost la al treilea volum, în care este vorba despre comunism şi despre Revoluţie. Este mult mai ancorat în istorie şi, ca atitudine, este o satiră. A fost răzbunarea mea împotriva celor care mi-au furat tinereţea", a povestit scriitorul român.

Mircea Cărtărescu i-a mai mărturisit lui Marius Pancu, prezentatorul Digimatinalui, faptul că în acest moment scrie o carte: "După trilogia Orbitor, nu am mai scris cărţi mari, însă acum scriu o carte grea şi importantă. Sunt la sfertul ei. Subiectul este, ca întotdeauna, Mircea Cărtărescu. Eu nu am alte subiect, sunt un cărtărescolog, un explorator al subteranelor minţii mele".