Mircea Cărtărescu, despre "demolarea ICR": "Parlamentul aservit celor doi escroci politici a făcut un prim experiment de autoritarism"

Mircea Cărtărescu, despre "demolarea ICR": "Parlamentul aservit celor doi escroci politici a făcut un prim experiment de autoritarism"

În timp ce foarte multă lume din ţară şi străinătate laudă dinamismul ICR din ultimii ani şi susţine că Patapievici este un bun manager, Salonul de la Torino şi premiul berlinez al lui Mircea Cărtărescu sunt încă o dovadă că mediile culturale europene recunosc valoarea intelectualilor români, presiunea exercitată de noua putere ridică semne de întrebare pentru mulţi oameni de cultură de nivel internaţional.

Într-o declaraţie exclusivă pentru "Evenimentul zilei", omul de cultură spune că politica aberantă a Parlamentului a contribuit la "izolarea şi ruşinea în care ne aflăm azi în lume".

"Demolarea ICR de către regimul aventurier Ponta-Antonescu ar fi trebuit să fie primul semnal, la-nceputul lunii, al tragediei în care ne-am găsit, foarte repede, cu toţii. Parlamentul aservit celor doi escroci politici a făcut un prim experiment de autoritarism, absurd şi inutil ca şi următoarele, cu ICR, îndepărtându-şi astfel artiştii şi intelectualii. Revolta tăcută şi civilizată a papioanelor i-a făcut să creadă pe guvernanţi că merge: n-aveau să se-mpiedice ei, cei gata să se ia de gât cu Angela Merkel, de cinci sute de visători. Ce s-a-ntâmplat mai departe a confirmat politica aberantă a parlamentului, ce ne-a adus izolarea şi ruşinea în care ne aflăm azi în lume", spne scriitorul.

"Urmarea unui asasinat cultural plănuit şi executat cu cinism"

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punctul său de vedere, "Horia Patapievici nu merita acest tratament. Pentru artişti, el este un erou. Nimeni n-a făcut un serviciu mai mare culturii române vii, adevărate, nepropagandistice şi nedecorative după 1989. Eu personal îl susţin în continuare, ca şi pe cei doi vicepreşedinţi. Curând, bănuiesc, vor pleca şi directorii centrelor culturale din întreaga lume. Plecarea lor, a tuturor, e urmarea unui asasinat cultural plănuit şi executat cu cinism, repetiţia generală a asaltului asupra instituţiilor şi legilor României la care am asistat luna aceasta, şi care sper să se-ncheie prin înfrângerea previzibilă a puciştilor".

CITIŢI ŞI:

  • CCR: Trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat, constituţională. Horia Roman Patapievici va demisiona
  • Horia Roman Patapievici răspunde declaraţiilor USL: "Deja admiteţi că prevederile ordonanţei de urgenţă au fost pripite şi chiar îndoielnice"
  • Laureaţi ai Premiului Nobel apără ICR de atacul guvernului Ponta
  • Horia Roman Patapievici demisionează dacă ICR rămâne în subordinea Senatului
  • Scandalul ICR: Sute de organizaţii din Europa au trimis Guvernului o scrisoare de protest
  • The New York Times scrie despre protestele din Statele Unite şi Europa pornite de scandalul ICR