Mircea Beuran este noul președinte al Academiei de Științe Medicale

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Mircea Beuran este noul președinte al Academiei de Științe Medicale. A fost ales cu cu 90 de voturi pentru şi trei împotrivă.

Mircea Beuran este noul președinte al ASM. Academia de Ştiinţe Medicale (ASM) a organizat vineri, 17 noiembrie, Adunarea Generală. Au fost aleşi noii membri ai Biroului Executiv. În urma votului, Mircea Beuran a fost ales în funcţia de preşedinte al ASM. Au fost 90 de voturi pentru şi trei voturi împotrivă.

Mircea Beuran este noul președinte al ASM

Din Biroul Executiv al ASM mai fac parte vicepreședinții:

  • Prof. dr. Ion-Victor Bruckner,
  • Prof. dr. Florian Popa,
  • Prof. dr. Virgil Păunescu,
  • secretarul general Prof. dr. Emanoil Ceauşu. Au fost aleşi cu majoritate de voturi.

Preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi pentru un mandat de 4 ani.

„Aş vrea să mulţumesc mult colegilor mei pentru încrederea acordată, dar şi pentru că ne-au susţinut în acţiunile începute acum trei ani, când am ocupat funcţia de vicepreşedinte executiv al ASM, pentru promovarea rezultatelor ştiinţifice din domeniile lor de activitate. Ne-am propus să continuăm dezbaterile ştiinţifice, mesele rotunde din domeniile noastre de activitate, medical, farmaceutic, biologie sau ştiinţe agronomice, să dezvoltăm relaţiile cu colegii români din afara graniţelor, dar şi cu cercetătorii straini cu care avem parteneriate mai vechi”.

Planuri pentru acest mandat

Prof. dr. Mircea Beuran a ţinut să mai menţioneze despre planurile pe care le are în acest mandat. Pentru început vrea să organizeze cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale.

Mircea Beuran este noul președinte al Academiei de Științe Medicale. Sursa foto: Facebook.

„Ne dorim, de asemenea, ca în acest mandat, să susţinem şi să promovăm studiile cu caracter medical, ştiinţific, ale specialiştilor, membri ai Academiei, cercetători, farmacişti, dar şi a colectivelor pe care le conduc. Şi, de asemenea, considerăm foarte important să dezvoltăm cursuri de educaţie medicală pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul inteligenţei artificiale. În acest sens, am vrea chiar de la începutul anului viitor, să organizăm cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale şi apoi să le dezvoltăm aplicat pe diferite specialităţi, în aşa fel încât să se inţeleagă plusurile şi minusurile acestei etape de dezvoltare, în investigarea şi aplicarea unor tehnici cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Dorim să continuam şi să prezentăm publicului, prin serii de conferinţe şi mese rotunde, noutăti din lumea medicală, tehnologii şi molecule noi, astfel încât, la congresul aniversar, cu ocazia implinirii a 90 de ani de activitate a Academiei de Ştiinţe Medicale, să putem prezenta rezultatele deosebite obţinute de românii din ţară şi din străinătate în specialităţile pe care le reprezintă”, a declarat prof. dr. Mircea Beuran, preşedinte ASM.

Premiile Academiei de Științe Medicale pentru cărți, tratate, monografii de specialitate

În cadrul Adunării Generale au fost acordate premiile Academiei de Ştiinţe Medicale pentru cărţi, tratate, monografii de specialitate apărute în anul 2022:

  • Premiul „Ştefan Milcu”: „Profesorii Mei”, autor: Benone Duțescu
  • Premiul „Ion Pavel”: „What is new in gastroenterology and hepatology”, sub redacția: Ioana Sporea, Alina Popescu
  • Premiul „Francisc Rainer”: „Antropologie și medicină”, coordonatori: Andrei Kozma, Cristiana Glavce, Constantin Bălăceanu-Stolnici
  • Premiul „Ion Cantacuzino” 2023: „Ultrasonografia clinică a abdomenului”, autor: Radu Ion Badea
  • Premiul „C. C. Iliescu” 2023: „Semiologie chirurgicală”, sub redacția: Ionică Daniel Vîlcea, Cecil Sorin Mirea
  • Premiul pentru Excelență: „Reumatologie” (vol.I și II), autor: Paulina Lucia Ciurea.