Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mircea Băsescu: „Kovesi și Coldea sunt în grupări mafiote interesate în menținerea puterii lor”
Mircea Băsescu: „Kovesi și Coldea sunt în grupări mafiote interesate în menținerea puterii lor”

Mircea Băsescu: „Kovesi și Coldea sunt în grupări mafiote interesate în menținerea puterii lor”

Condamnarea fiului său, Dragoș, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență și încarcerarea acestuia în același loc de detenție în care a stat, la rândul lui, peste un an, a fost o lovitură năucitoare pentru Mircea Băsescu. Pare mai doborât decât în perioada prin care a trecut în Penitenciarul Poarta Albă. Acum e vorba de copilul lui, a cărui nevinovăție o susține cu înverșunare, singura vină fiind „că îl cheamă Băsescu”.

Într-un interviu pentru EVZ, Mircea Băsescu crede că familia lui este trecută la „victime colaterale” și spune că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI sunt parte a unui grup mafiot interesat de menținerea puterii, indiferent de cine guvernează România.

„Dragoș stă bine cu moralul, nu intenționează să își tragă un glonț în cap”

Mircea Băsescu este hotărât să își susțină fiul până la capăt, convins de nevinovăția lui Dragoș, încarcerat din 5 februarie la Penitenciarul Poarta Albă, în aceeași celulă în care a stat și el în urmă cu un an. Acasă, avocatul lui Dragoș așteaptă motivarea condamnării pentru a trece la pașii următori.

– Evenimentul zilei: Spuneți că nu veți sta cu mâinile în sân. Ce intenționați să faceți pentru Dragoș Băsescu?

– Mircea Băsescu: Nu am primit, încă, motivarea. Nu a venit. Avocatul Ene va face cerere de contestație în anulare împotriva condamnării și, bineînțeles, plângere la CEDO. Din cauza motivelor pentru care a fost încarcerat. Nu se poate să bagi în pușcărie un tânăr, în baza declarațiilor a doi condamnați care fac orice să obțină clemența pentru a avea o pedeapsă mai mică. Și să interpretezi faptul că a spus să facă plata către o firmă pentru serviciile pe care le va presta, servicii de consultanță financiară, când acesta era jobul lui, munca lui, și a cerut să facă plata prin firma aia, când firma este o transnațională, un colos, KPMG. Nu poți să acuzi o asemenea firmă că facilitează trafic de influență sau mai știu eu ce. Nu există nicio înregistrare în care Dragoș să fi cerut banii.

– Îl vizitați des la Poarta Albă? A trecut deja o lună și jumătate de când este închis. Cum se simte acolo?

– El este bine cu moralul, când vorbește cu mine, cu maică-sa sau cu prietenii. Dar ce-o fi în sufletul lui, numai el știe. Cum se poate ca un tânăr de 35 de ani să ajungă la puşcărie nevinovat şi să aibă un moral bun? Da, vorbește, e OK, nu intenționează să își tragă un glonț în cap sau mai știu eu ce, că e om cu picioarele pe pământ. Dar, practic, i-ai terminat viitorul. Omul acesta nu va mai putea niciodată lucra la Big Four, cei mai prestigioși patru auditori din lume, ( KPMG, Deloitte, Ernst & Young și PricewaterhouseCoopers). Pentru că e un om care a fost condamnat, vinovat sau nevinovat. Dar el, în marile finanțe nu va mai putea intra. Da, este tânăr, puternic, isteț și știe multe și va putea să-și facă afacerile lui. Nu va muri de foame în nici un caz. Dar nu se poate să îi retezi viitorul. El își susține în continuare nevinovăția, indiscutabil. Pentru că el nu a cerut bani. I-o fi spus aceluia, vezi că te costă nu știu cât dacă vrei să vină KPMG să-ți facă audituri, să îți facă consultanță.

 

„Traian a refuzat rămânerea în poliție a lui Pavel Abraham și l-a pensionat”

Mircea și Dragoș Băsescu ar fi fost condamnați în baza unor înregistrări trucate și declarații neadevărate. În privința unor asemenea „probe”, Mircea Băsescu îl dă ca exemplu chiar pe procurorul general Augustin Lazăr.

– Evenimentul zilei: De ce s-a ajuns la condamnarea lui Dragoș Băsescu?

– Mircea Băsescu: Pentru că oamenii ăia voiau să iasă din închisoare și numele de Băsescu în declarațiile pentru obținerea clemenței era suficient. Dragoș o pățește doar pentru că îl cheamă Băsescu. Când mi-au făcut mie, OK, hai să zicem, sunt un om în vârstă, am trecut prin multe. Dar să trebuiască să te iei și de un tânăr din acesta? Dar familia asta o fi, chiar așa, o familie de borfași? Suntem totuși o familie cu doi comandanți de navă, toți copiii noștri au făcut facultăți.

– Dumneavoastră ați fost primul Băsescu, condamnat…

– Pe mine m-au condamnat în baza declarațiilor unei familii de romi, țigani, nu mă feresc să le spun așa, care aveau un singur avocat și care îi învăța ce să spună. Avocatul lor fiind fostul general Pavel Abraham care i-a cerut fratelui meu, președinte, permisiunea să rămână în Ministerul de Interne după implinirea vârstei de pensionare. Și fratele meu nu i-a aprobat, i-a refuzat dreptul acesta. Și probabil că nu i-a aprobat pe motive bine întemeiate. Nu i-a aprobat, după care, normal că a apărut ura față de familia Băsescu. Și el i-a învățat pe țigani ce și cum să spună. Și nici asta nu țineau minte, că fiecare declara altceva, de fiecare dată.

– Nu v-au condamnat doar în baza declarațiilor membrilor familiei lui Sandu Anghel…

– Pe asta și pe o înregistrare care a ajuns la A3 pe un stick, nu pe camera cu care s-a făcut filmarea. Înregistrarea a trecut, mai întâi, prin studiourile A3 și după aceea au ajuns la procuratură. Și am fost chemat ulterior. Dar l-am văzut, recent, pe procurorul general Augustin Lazăr care se întreba cum să poată fi acuzată doamna Kovesi în baza unor înregistrări când nu există aparatul cu care s-au făcut înregistrările. Domnule procuror șef, eu am fost băgat în pușcărie pe baza unor înregistrări. Am cerut în instanță să mi se aprobe să fac expertiza înregistrărilor și nu mi s-a aprobat. Și expertiza făcută de expertul DNA așa începe, „întrucât nu exită mijloacele cu care s-a făcut întregistrarea și înregistrarea originală, nu ne putem asuma responsabilitatea”. Și în baza acelei înregistrări eu sunt condamnat și băgat la pușcărie. Păi cu tehnica dintr-un studio de televiziune poți să faci multe. Iar la Dragoș nu sunt înregistrări. Acolo a fost doar în baza declarațiilor ălora.

 

„Vânarea familiei Băsescu a început la fi nalul ultimului mandat al președintelui Traian Băsescu”

Potrivit lui Mircea Băsescu, de vină pentru prigoana familiei sale, și nu numai, ar fi oamenii pe care Traian Băsescu i-a pus în funcții și care, după plecarea președintelui, se fac frați cu oricine pentru a-și păstra puterea.

– Evenimentul zilei: Ce a însemnat numele Băsescu în condamnarea dumneavoastră și a fiului?

– Mircea Băsescu: Cu un an înainte de a fi arestat, eu i-am trimis un mail lui Kovesi. Nu se poate ca fratele președintelui să trimită un mail procurorului general în care folosește termeni de trafic de influență, de presiune, să nu ajungă la destinatar sau la SRI. Nu se poate. Și, totuși, oamenii ăștia să nu facă nimic sau nici măcar să nu îi spună președintelui? Nu i-au spus.

– Când a aflat Traian Băsescu?

– Președintele nu a aflat decât atunci când m-au chemat la București și m-au reținut. Atunci i-au dat telefon președintelui. Făcusem și două plângeri, una la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța și una la DNA, plângeri scrise. Și nu s-a întâmplat nimic. După ce am trimis mailul, s-au luat măsuri, dar împotriva mea, după ce au apărut imaginile la televiziune.

– Dar de ce să aibă ceva împotriva familiei lui Traian Băsescu și nu împotriva lui?

– Păi nu vedeți că lui nu au ce să îi facă? Că nu pot să îi facă nimic? Câte minciuni, câte porcării pot să spună! Dacă ar avea și un capăt de ață împotriva lui, l-ar aresta imediat.

– Dar cine vă poartă sâmbetele?

– Cred că doamna Koveși, cred că și domnul Coldea. Oamenii pe care el i-a ridicat. Și i-a făcut oameni.

– De ce?

– Din lașitate, dar mai ales din boala asta a puterii. Când ești mic, mărunt și ți se dă putere, te îmbolnăvește. Puterea îmbată. Oamenii ăștia trebuia să își păstreze puterea după ce nu mai era Traian. Nu aveau cum să și-o asigure decât…Era clar, Traian termina al doilea mandat. Nu vedeți că astea au apărut în ultima perioadă a lui, cu câteva luni înainte de finalul mandatului. Iar oamenii ăștia trebuia să se pună bine cu noua conducere, indiferent de cine venea la putere. Că venea Iohannis, că venea Ponta, ei trebuia să arate că pe Băsescu l-am făcut noi, tot neamul i l-am terminat.

– Nu mai e Coldea, a rămas doar procurorul șef al DNA..

– Da, și va rămâne până i se termină mandatul. Și până atunci va rămâne în continuare cu ochii pe familia Băsescu. După aceea nu, dar până atunci ne termină pe toți. Nu am cum să lupt cu ei. Ei sunt grupări mafiote care acționează pentru interesul unuia sau altuia. Și pe ăștia nu banii îi interesează, ci puterea, menținerea puterii de către câțiva ajunși la putere. Pe Kovesi nu o interesează banii, nici pe Coldea . Ei își vor funcțiile, poziția pe care o au.

 

„Victimă colaterală” a războiului anticorupție?

Mircea Băsescu a fost anchetat de același procuror DNA care a instrumentat cazul Marianei Rarinca, cea condamnată pe nedrept pentru un așa zis șantaj la șefa Instanței Supreme, Livia Stanciu.

– Evenimentul zilei: Când ați fost audiat la DNA v-ați văzut cu Laura Codruța Kovesi?

– Mircea Băsescu: Nu. Eu, la DNA am fost o singură dată. Eu am stat cinci luni în arest la București, de ce oi fi stat acolo și nu la Constanța nu știu nici azi, și nu am fost chemat niciodată la procuror. Eu la procuror am fost în prima zi când m-au chemat de la Constanța să vin până la DNA și a fost singura dată când am vorbit cu procurorul Păncescu, cel care a cercetat-o și pe doamna Rarinca. A fost singura dată când m-au și chemat și reținut. De fapt, am zis atunci că nu am nimic de declarat pentru că habar nu aveam despre ce e vorba.

– Ați fost însă judecat și condamnat la Constanța.

– Da, în prezența unui procuror DNA care, indiferent de ce argumente îi prezenta apărarea, o ținea pe a ei. Era o domnișoară. Mi-a spus cineva că, acum, în procesul în care se judecă cererea de eliberare a lui Mihai Necolaiciuc este aceeași procuroare care, când citea acuzele, a zis de 2-3 ori Băsescu Mircea în loc de Mihai Necolaiciuc. Ea avea, de fapt, același text. De fapt și la mine în motivare, de trei ori scrie inculpatul Băsescu Traian, în loc de Băsescu Mircea. Ce mai poți spune, în plus?

– Cum a reacționat Traian Băsescu la condamnarea lui Dragoș Băsescu?

– Ce putea să zică? Era supărat. Dar ce putea să facă? E un om ca oricare altul. Concluzia ar fi că trecem printr-o perioadă grea, că, din punctul acesta de vedere al legii, țara trece printr-o perioadă grea. Sunt cu totul de acord că există corupție, sunt cu totul de acord că trebuie stârpită. Ne încadrăm la victime colaterale. Dar nu îmi convine să fiu eu victima colaterală, mai ales copilul meu. Corupția este o problemă în țară, dar nu așa. Toată familia e supărată. Mie îmi face mai rău când mă duc la Dragoș, acolo, decât când eram eu în închisoare. După ce plec de acolo, după vizită. Sau după ce vorbesc cu el la telefon.

 

Condamnat pe 5 februarie

Dragoș Băsescu este încarcerat, din 5 februarie, la Penitenciarul Poarta Albă, unde execută o condamnare la 3 ani închisoare. Înainte de a se preda polițiștilor constănțeni, Dragoș Băsescu a postat ultimul lui mesaj pe facebook: „Felicitari Procurorilor DNA care au reușit să contribuie la scăderea corupției în România dovedind fără urmă de îndoială că am cerut unui infractor să vireze 1.000.000 într-o firma Big4 unde eram angajat, promitându-i că voi influența un procuror despre care nu știam că există…”