Evenimentul Zilei > Social > MIRCEA ALBULESCU împlineşte astăzi 78 de ani. O viaţă printre roluri şi cărţi
MIRCEA ALBULESCU împlineşte astăzi 78 de ani. O viaţă printre roluri şi cărţi

MIRCEA ALBULESCU împlineşte astăzi 78 de ani. O viaţă printre roluri şi cărţi

Actorul Mircea Albulescu are două vârste: 50 de ani de teatru şi, de azi, 78 de ani de viaţă. Talentul, timbrul grav al vocii şi prezenţa sa impunătoare îl fac greu de uitat pentru iubitorii de teatru şi film românesc care-i urează astăzi "La mulţi ani!" maestrului.

Mircea Albulescu s-a născut la 4 octombrie 1934, în Capitală, fiind "bucureştean get-beget", cum îi place să spună. În jumătate de veac petrecut pe scenă şi platouri de filmare, actorul a jucat mai mult de 90 de roluri în teatru şi alte 70 în cinema.
După fiecare rol s-a întors, însă, la omul Mircea Albulescu, "golind sticla de fiecare dată" pentru ca, În fiecare seară, sticla "să se umple cu altă licoare, licoarea fiind sufletul personajului" său, după cum spunea într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
"Nu doresc nimănui singurătatea"
Cea mai mare tristeţe a maestrului este singurătatea. În urmă cu cinci ani, soţia sa, omul cu care şi-a petrecut 55 de ani din viaţă, a plecat din cauza unei boli grave. Ca să reziste clipelor greu de suportat care au urmat, actorul a făcut tot posibilul să scape de orice obiect vechi din casă care păstra amintirea iubitei sale soţii.
A chemat un designer de interior care să "facă să nu mai fie", rememorează maestrul acea vreme. După această durere, a ajuns să creadă că "Nu pe toţi ne iubeşte Dumnezeu atât de tare, încât să ne ia fulgerător de aici. Pentru restul, cei care rămân, e suferinţă".
Povara pierderii unuia din cei mai iubiţi oameni de lângă el nu i-a ştirbit lui Mircea Albulescu dragostea de viaţă. Artistul se ghidează după deviza "Trăieşte-ţi viaţa până în ultima clipă!", fără prefăcătorie. Întotdeauna va apărea o fereastră în locul zidului pe care acum nu-l poţi trece, crede maestrul, rememorând lecţia învăţată într-o viaţă, pe scenă.
Refugiul suprem, arta
Pe lângă lumea măştilor pe care le potriveşte cu har şi dedicare, Mircea Albulescu cochetează şi cu lumea cărţilor, fiind autorul a şapte volume publicate. În artă, ca şi în viaţă, "sunt eu cu mine însumi, râd de mine sau mă plâng pe mine”, se destăinuie maestrul.
O viaţă printre roluri şi cărţi
Dintre personajele memorabile pe care le-a interpretat pe scena Teatrului Naţional, la Bulandra sau la Nottara, amintim: Egist, din „Orestia” (1964), de Eschil, Danton (1974), Şerban Sineşti din „Jocul ielelor” (1986), ambele după Camil Petrescu, Satin, din „Azilul de noapte” (1998), de Maxim Gorki, Grigore Bucşan din „Ultima oră” (2003), de Mihail Sebastian, sau Regele George al III-lea din „Nebunia regelui George”(2004), de Alan Bennett.
Volumele publicate de actor, până în prezent, sunt: „Vizite” ( 1985), „Pajura Singurătaţii” (1994), „Bilete de favoare” ( 1996), „Baraka” (1999), „Bazar sentimental”( 2000), „Fluture în lesă de aur” ( 2002), „Clanţe” (2005).