O tânără în vârstă de 26 de ani, din Marea Britanie, a supraviețuit după ce a luptat o bună bucată de timp cu cancerul. Mai mult, după chimioterapie, ea a reușit să devină mamă.
O tânără bolnavă de cancer, care se temea că, din cauza chimioterapiei a rămas infertilă a trăit un adevărat miracol, pentru că a devenit mamă. Sammy Gray, în vârstă de 26 de ani, a devenit una dintre primele femei din Marea Britanie care a născut în urma unui tratament de pionierat numit terapie celulară CAR-T, care i-a antrenat organismul să lupte împotriva bolii.
A fost în Infern din cauza cancerului și a reușit să devină mamă din nou
Primul semn de cancer al tinerei a fost reprezentat de dureri în piept și transpirații nocturne la scurt timp după nașterea fiicei sale Harper în 2018, conform Daily Mail.
Medicii s-au temut că mama, care a născut pentru prima dată, din Blackpool, avea un cheag de sânge, dar au descoperit de fapt o tumoră pe piept.
Testele au arătat că era vorba de limfom non-Hodgkin, un cancer rar al sistemului limfatic - o parte a sistemului imunitar al organismului.
Femeia a fost supusă atât la chimioterapie, cât și la radioterapie, care i-au micșorat tumora. Dar apoi cancerul a devenit mai agresiv și a progresat.
Rămași fără opțiuni de tratament până în 2019, medicii de la Manchester's Christie NHS Foundation Trust au decis să încerce terapia celulară CAR-T (chimeric antigen receptor T-cell), care a fost aprobată pe NHS abia cu un an înainte. CAR-T este un tip de imunoterapie care implică reprogramarea celulelor sistemului imunitar al pacientului. Aceste celule acționează apoi pentru a ținti cancerul.
Tratamentul la care a dost supusă britanica
Tratamentul implică riscuri, dar a reușit să vindece unii pacienți, chiar și pe cei cu cancere destul de avansate și în cazul în care alte opțiuni de tratament au eșuat. Sammy Gray a donat o probă de sânge care a fost trimisă în SUA, unde celulele sale T au fost modificate genetic.
Acestea au fost apoi reintroduse în corpul ei prin intermediul unei perfuzii în septembrie, în speranța că vor stimula răspunsul natural al sistemului său imunitar la cancer. Tratamentul epuizant a făcut-o să se simtă foarte rău, dar, după o lună, i s-a permis să plece acasă.
Tratamentul a funcționat, iar scanările la trei, șase și 12 luni i-au dat undă verde, neprezentând niciun semn de cancer. Tratamentele împotriva cancerului pot lăsa femeile infertile, iar doamna Gray nu a avut menstruație timp de un an, cât a fost tratată.
Dar, împreună cu partenerul ei, Daley, își dorea cu disperare un al doilea copil pentru a-și completa familia, așa că a cerut aprobarea NHS pentru un tratament de fertilitate FIV. Cuplul abia începuse procesul respectiv, atunci când cei doi au conceput în mod natural.
Fiul lor, Walter, s-a născut pe 23 februarie anul acesta. Gray a declarat: „Nu eram îngrozită de moarte, dar eram îngrozită de gândul de a-l lăsa pe Harper în urmă. Au fost câțiva ani incredibil de grei și am pierdut atât de mult din prima mea experiență de mamă când Harper era bebeluș.
Chimioterapia m-a îmbolnăvit foarte tare, așa că nu am putut avea grijă de fetița mea, așa că Daley, logodnicul meu, a trebuit să fie tată cu normă întreagă. Sunt hotărâtă să profit la maximum de fiecare minut cu Walter. Nopțile nedormite nu mă deranjează deloc și apreciez toate lucrurile mărunte.”