Minuni la racla Sfântului Spiridon. Ce spun preoții despre fenomenul care se întâmplă în fiecare an

Minuni la racla Sfântului Spiridon. Ce spun preoții despre fenomenul care se întâmplă în fiecare an Sursa: EVZ

„Sfântul călător", cum este supranumit Sfântul Spiridon, este unul dintre cei mai cunoscuți și populari sfinți ai lumii creștine. Asta pentru că, în fiecare an, încălțările sale se uzează, în mod inexplicabil, fiind înlocuite cu unele noi pe 12 decembrie, când este prăznuit de ortodocși.

Moaștele Sfântului Spiridon sunt așezate într-o biserică din insula Corfu, Grecia, acesta fiind cunoscut, încă din timpul vietii, ca făcător de minuni.

Sfântul Spiridon, făcător de minuni

O mică parte din moaștele sale sunt adăpostite și de Biserica „Sfântul Spiridon – Nou" din municipiul București, loc de pelerinaj al creștinilor. În fiecare an, încălțările Sfântului Ierarh Spiridon se uzează, fiind o mărturie a darului facerii de minuni pentru toți credincioșii.

Conform confesiunilor preoților și credincioșilor ortodocși, Sfântul Spiridon părăsește biserica din insula Corfu și pleacă în ajutorul celor care îl cheamă prin rugăciune, motiv pentru care încălțările sale se tocesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Antena3

Din acest motiv, în fiecare an, cei din biserică înlocuiesc vechile încălțări cu unele noi. Mai mult, uneori, racla Sfântului Spiridon se deschide extrem de greu, existând credința că, în acele momente, acesta se află în lume, făcând minuni.

Enoriașii care au mers în pelerinaj la moaștele Sfântului spun că pe tălpile încălțărilor sale se văd urme specifice de uzură, lucru care arată harul Sfântului Spiridon.

Părintele Themistoklís Mourtzanós, cel care este epitrop arhieresc al Mitropoliei de Corfu, spune că tălpile Sfântului Spiridon nu sunt galbene, așa cum este cazul celor adormiți, ci albe, asemenea trupurilor vii, un argument ineluctabil al harului lui Dumnezeu săvârșit prin intermediul moaștelor Sfântului Spiridon, conform Doxologia.ro.

Rugăciunea către Sfântul Spiridon care face miracole

Sfântul Spiridon se naşte în jurul anului 270 în Cipru, din părinţi simpli, care îl dau păstor la oi. După moartea soţiei, alege viaţa ascetică, împărţindu-şi puţina avere la săraci. Pentru viaţa sa sfântă, Dumnezeu îl binecuvântează cu facerea de minuni.

Sfântul Spiridon vindecă bolile grele, scoate cu rugăciunea duhurile rele din oameni. Aduce ploaia în vreme de secetă şi opreşte ploile care nu mai conteneau. Iată rugăciunea care face miracole și trebuie spusă în ziua de 12 decembrie:

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”.