Regina-Mamă Elena a României trecea la cele veşnice pe de 28 noiembrie 1982 în apartamentul ei de la Lausanne
Astăzi se împlinesc treizeci şi cinci de ani de când a ânchis ochii, în apartamentul ei de la Lausanne, Regina-Mamă Elena a României.
“În ziua de 28 noiembrie 1982, Regele Mihai şi restul familie au putut vedea cu ochii lor cum, în momentul în care Regina-Mamă a ridicat braţele spre fereastră şi şi-a dat sufletul, geamurile s-au deschis singure, iar aerul rece care a intrat brusc în cameră a mişcat cu putere perdeaua. A fost ca şi cum fraţii Reginei Elena ar fi venit să o ia din lumea aceasta", povestea Principele Radu în urmă cu zece ani.
Principele a rememorat atunci şi una dintre cele mai mari satisfacţii traite de Majestatea Sa Regele Mihai: momentul în care Regina Elena a primit de la Yad Vashem titlul de Drept între Popoare, pentru actele ei de curaj din cel de-al doilea război mondial. "Regina-Mamă Elena rămâne un simbol pentru familia noastră ăi un exemplu european, nu doar prin legăturile regale de sânge, ci şi prin valorile şi principiile pentru care a suferit şi s-a bucurat întreaga viaţă. Această regină rămane unică în istoria Europei, fiind nepoată a doi regi, fiică de rege, soră a trei regi, soţie de rege şi mama de rege. Întreaga Europă, unită şi liberă, ar trebui să se plece, respectuoasă, în fata unei astfel de femei. Dar nu numai Europa nu îşi aminteste de Regina-Mamă Elena. Nici România nu o face", mai spunea principele Radu la împlinirea a 25 de ani de la trecerea la cele veşnice a Reginei Elena.
Principesa Elena de Grecia şi Danemarca, soţia regelui Carol al II-lea al României şi mama regelui Mihai I, s-a născut la 2 mai 1896, la Atena. A fost fiica cea mare a regelui Constantin I al Greciei şi a reginei Sofia de Prusia. Pe linie paternă, Elena descindea din ţarina Ecaterina cea Mare, iar pe linie maternă, din Victoria a Marii Britanii. Se înrudea cu împăratul Germaniei, cu regii Danemarcei, Norvegiei şi Suediei.