Minunatele convorbiri Hayssam-procuror

O convorbire telefonică înregistrată de SRI între sirian şi anchetatorul său confirmă ipoteza că teroristul a fugit folosindu-se de un paşaport fals.

„Am plecat cu paşaport românesc valabil. Cu poza mea, cu alt nume şi cu alt look“, îi spune Omar Hayssam procurorului Ciprian Nastasiu (anchetatorul care a cerut eliberarea acestuia din arest pe motiv de boală), în debutul convorbirilor telefonice înregistrate de SRI la cererea anchetatorilor şi declasificate pentru a fi folosite în procesul fugii sirianului.

Înregistrate între 14 august şi 18 septembrie 2006, convorbirile confirmă practic dezvăluirile EVZ, din noiembrie 2006, potrivit cărora sirianul s-ar fi folosit, pentru a fugi din România, de un paşaport fals, cu poza sa şi numele buzoianului, Sorinel Ciulin. Hayssam şi „Nic“ (aşa cum este numit Nastasiu de-a lungul convorbirilor de către Hayssam) discută prieteneşte şi calm despre cum a fost posibilă fuga sirianului, cum acesta s-a folosit de un paşaport fals şi a plecat liniştit prin cel mai mare aeroport al ţării şi sfârşesc prin a tatona terenul pentru o posibilă întâlnire, poate chiar un concediu comun cu familia, prietenii şi copii. I. PLECAREA. „Doar nu v-aţi dus cu berbecuţii...“

Omar Hayssam: Da. Că spune că am fugit. Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici în cutie, nici cioban, nici... Procurorul Ciprian Nastasiu: Dar, apropo, cu ce aţi plecat?

Am plecat bine, ca un domn îmbrăcat la costum ...nici în maşină de corp diplomatic, nici... Pe calea aerului. Dar eu eram convins că aţi plecat ca un domn şi nu v-aţi dus cu berbecuţii (râsete). Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!

Civil sau militar? Dar spuneţi-mi cum aţi ieşit atunci? Pe aeroport. Pe aeroport.

Care ? Henry Coandă. Cu avionul.

Civil sau militar? Asta vreau să vorbim între patru ochi. II. PAŞAPORTUL. „Alt nume şi alt look“

Dar apropo, pe ce paşaport aţi plecat, cine, ca stat? Ce paşaport? Paşaport românesc.

Nu era de dincolo? România scrie pe coperta lui.

Şi în ce zi aţi ieşit? Nici într-un caz nu e ziua aia (râde).

Mai devreme sau mai târziu? Mai târziu? Da, mai târziu. Am plecat cu paşaport românesc valabil. Cu poza mea şi cu alt nume.

Cu alt nume, nu s-a uitat nimeni la ea? Poza mea, cu alt nume şi alt look.

Alt look? V-aţi pus perucă, ce v-aţi pus? V-aţi lăsat barbă? V-aţi făcut şeic sau ce? Haideţi, haideţi că v-am spus cam multe. Şeic nu puteam să mă fac cu paşaport românesc. (...) III. ÎNTÅLNIREA. „Luaţi-vă familia, prietenii, copiii...“

Deci, dacă va trebui să vin spre dumneavoastră, cum vom proceda? La Beirut este încă embargo. Puteţi veni la Damasc şi vedem noi după aceea. Nu e o problemă, că fac eu cale bună, nu vă faceţi probleme. Dacă e ca să nu se ştie cei de la ambasadă puteţi pleca fără viză.

E cam riscant. Mergeţi fără viză, vă aşteaptă cineva acolo, vă ia fără viză, fără nimic, nu e nicio problemă.

Am nevoie de un loc unde să stăm liniştiţi, nu să-mi cadă bombe în cap şi astfel de... undeva unde să nu bată la ochi... adică să pot să fac un concediu... Da, bineînţeles, nu vă faceţi probleme. Vă fac eu un program care să vă placă, luaţi-vă familia, prietenii, copiii. (...) Faceţi aşa: luaţi un bilet, îl plătesc eu, cumpăraţi un bilet pentru Bodrum, pentru Antalya, o săptămână, şi plecaţi frumos cu avionul, fie că e charter până în Antalya, fie că e normal până în Istanbul, şi luaţi un alt avion şi aterizaţi la Damasc, dacă vreţi să vină cu o maşină să va ia de unde sunteţi.

Mi-am riscat cariera şi bunul renume şi ce o mai fi rămas din el. Atunci am apărut în faţă, am cerut, v-am crezut că sunteţi bolnav. M-a afectat personal foarte tare, m-au revocat, m-au schimbat, m-au făcut, m-au batjocorit în toate felurile şi modurile. (...) Ăştia de la CSM tocmai comunică că vor deschide ancheta, că vor înainta disciplinare, că de ce am pus concluzii pe un raport, raportul acela de medicină legală când cei de la penitenciar spuneau că nu trebuia. Din astea se reproşează. Tot ce am făcut în instanţă. Când e nevoie îmi spuneţi unde să dau şi acolo dau. Dar dau şi doare de data asta.

Nu trebuie să daţi niciunde. Păi, nu-i de dat. Să ne facem noi treaba, aia este toată... Măcar să... Vă repet, pentru mine sunteţi singura persoană faţă de care mă simt obligat, că m-aţi ajutat, aţi fost lângă mine, alţii au fost, au avut alte interese ale lor politice şi nu mă intersesează, fiecare şi-a făcut treaba şi asta e. (...) Deci dumneavoastră pot să spun că sunteţi omul care m-a ajutat omeneşte, din punct de vedere umanitar în primul rând, şi al doilea profesional.

Eu v-am acordat... că aici a fost punctul meu slab şi mi-o reproşez mie... V-am acordat din start buna-credinţă, din 26 aprilie şi nu mi-am luat măsurile... trebuia să- mi iau măsuri draconice de... de supraveghere. Deci, asta mi-o reproşez eu. Deşi nu este vina mea. „

COMPLICI? Noi semne de întrebare Stenogramele convorbirilor telefonice dintre Omar Hayssam şi procurorul Ciprian Nastasiu - cel care l-a anchetat sub acuzaţia de terorism, pentru ca, apoi, să ceară în instanţă eliberarea acestuia din penitenciar - ridică multe semne de întrebare. Atât asupra modului în care sirianul a părăsit România, cât şi asupra autorităţilor.

Astfel, pe de-o parte, autorităţile (Parchetul şi Cotroceniul) au ştiut despre existenţa unui paşaport fals, cu fotografia lui Hayssam şi datele de identitate ale unui buzoian, încă din toamna anului 2005 (cu circa opt luni înainte de fuga sirianului). Mai mult, au aflat că sirianul îşi pregătea „evadarea“ din România, urmând să folosească acel document fals. Cu toate acestea, după ce EVZ dezvăluia existenţa acestui fals, procurorul Nastasiu, infirma vehement posibilitatea ca Hayssam să fi folosit vreun astfel de act pentru a pleca din ţară.

Pe de altă parte, varianta că sirianul a plecat prin Portul Constanţa la bordul navei „Iman T“, susţinută şi acum de procurori, a fost infirmată oficial de Poliţia de Frontieră, încă din august anul trecut. Mai mult, la scurt timp după fuga sirianului, ministrul Blaga afirma că posibilitatea ca Hayssam să plece din ţară pe mare nu este credibilă, avansând ipoteza că acesta ar fi fost ajutat de autorităţi să părăsească România.