Contractul individual de muncă (CIM) a suferit 16 modificări printr-un ordin de ministru, apărut marți în Monitorul Oficial.
Ordinul 1616/2011 al Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) privind modificarea şi completarea Contractului Individual de Muncă, publicat în Monitorul Oficial din 14 iunie, cuprinde prevederi despre performanţa individuală a angajatului, ca şi noi obligaţii pentru angajatori. Repezentanții sindicatelor spun că au rămas prevederi abuzive în noul Cod al Muncii, care se reflectă în aceste modificări. Principala nemulțumire a sindicaliștilor se referă la dreptul angajatorului de a stabili obiective de performanță individuală ale angajatului, împreună cu criteriile de evaluare a realizărilor. "Noile modificări sunt normale, pentru că provin din Codul Muncii. Cea mai toxică problemă rămâne, însă, cea cu privire la stabilirea obiectivelor de performanţă. Angajatorul are dreptul unilateral să le stabilească ceea ce poate duce la apariţia unor obiective subiective şi, posibil, foarte greu de îndeplinit. Mai mult, angajatorii se pot folosi de acest drept, pentru a întrerupe contractul de muncă, indiferent de motivele reale ale unei dispute între părţi", ne-a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical.
Noul act normativ mai stabilește, printre altele, următoarele:
- Angajatorul are obligaţia de a înmâna angajatului un exemplar din contractul semnat, înainte de începerea activităţii şi de a elibera, la cererea angajatului, o dovadă a calităţii acestuia ca salariat.
- O altă modificare importantă se referă la eliminarea fracţiei de minim două ore la contractele cu timp parţial de muncă.
- Locul unde angajatul îşi va desfăşura activitatea trebuie clar specificat în contract, iar încadrarea în muncă se face conform Legii 263/2010, privind sistemul public de pensii.
- Orice modificare a contractului de muncă se face prin semnarea unui act adiţional.
Codul Muncii nu respectă normele europene, spun sindicaliștii Chiar după ce a fost modificat şi administraţia şi-a asumat răspunderea pe noul Cod al Muncii, sindicaliştii avertizează că el rămîne în contradicţie cu normele europene şi va trebui modificat din nou. "O problemă concretă este, de exemplu, lipsa unei limite superioare a orelor suplimentare. Vorbim de o altă unealtă pusă la discreţia angajatorilor, cum sunt destule în noul Cod. Noi am evaluat toate modificările aduse şi sunt destule prevederi care nu respectă normele europene. Urmează să aducem în atenţia Comisiei Europene şi a Fondului Monetar aceste aspecte şi sunt convins că vom asista la o nouă modificare a Codului Muncii",