Din acest motiv, municipalitatea acestui oraș din statul Minnesota a anunțat pe 7 iunie că poliția va fi „dezmembrată”, în urma manifestațiilor care au urmat după moartea din 25 mai a lui George Floyd, un afro-ameican de 46 de ani, decedat în urma arestării.

Una dintre solicitările formulate cu ocazia marilor proteste din Minneapolis și alte orașe americane a fost „desființarea poliției” (!).

„Ne-am angajat să dezmembrăm serviciile de poliție, așa cum le cunoaștem, din orașul Minneapolis, și să reconstruim împreună cu populația noastră un nou model de securitate publică, care să asigure cu adevărat siguranța cetățenilor noștri”, a declarat pentru CNN Lisa Bender, președinta Consiliului municipal.

Aceasta a precizat că au fost aprobate transferuri de fonduri, de la poliția din Minneapolis, către proiecte care se bazează pe acțiunile populației (!).

Deși consiliul municipal va studia modul în care poate fi înlocuită poliția de azi cu o poliție care să nu supere populația orașului, Lisa Bender s-a ferit să îi supere foarte tare pe protestatari, dar și-a luat inima în dinți și a precizat totuși că „ideea de a nu avea deloc poliție nu este cu siguranță un proiect pe termen scurt”.

Potrivit unei consiliere municipale din Minneapolis, Alondra Cano, consiliul ar fi ajuns la concluzia că poliția orașului „nu este reformabilă”. Prin urmare, s-a luat decizia „de a se pune capăt sistemului actual de menținere a ordinii publice”.

Consilierii municipali din Minneapolis au declarat în mai multe interviuri acordate duminică faptul că nu au planuri specifice privind modul în care va trebui să fie reorganizată pe viitor poliția.

Ei au promis însă că aceste planuri vor fi realizate după consultări cu populația.

Reprezentanții Consiliului au citit mulțimii prezente la o manifestație textul decretului de „dezmembrare” a poliției.

În timpul lecturii documentului, potrivit New York Times, una dintre protestatare, Wintana Melekin, de 32 de ani, a înțepenit cu brațele încrucișate ridicate în sus, cu gura căscată de uimire, deasupra unei măști care îi căzuse sub bărbie și pe care scria „Defund Police” („Nu mai finanțați Poliția”).

Când și-a recăpătat graiul, Melekin a spus: „Știam că se va întâmpla cândva, dar nu mă așteptat să fie așa de repede!”

Măsura din Minneapolis nu este singulară, ea fiind urmată într-o formă sau alta și de alte municipalități cu primari Democrați.

La New York, de pildă, oficialii metropolei conduse de Bill de Blasio au început și ei să transfere responsabilități de la NYPD la… agențiile de asistență socială, scrie New York Times.