Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministrul Turismului, Bogdan Trif: „Avem hoteluri unde serviciile sunt mai bune decât in străinătate. Să nu ne victimizăm, nu suntem ultimii”
Ministrul Turismului, Bogdan Trif: „Avem hoteluri unde serviciile sunt mai bune decât in străinătate. Să nu ne victimizăm, nu suntem ultimii”

Ministrul Turismului, Bogdan Trif: „Avem hoteluri unde serviciile sunt mai bune decât in străinătate. Să nu ne victimizăm, nu suntem ultimii”

Unul dintre turiștii care a ales litoralul românesc pentru a petrece minivacanța de 1 mai este ministrul Turismului, Bogdan Trif. El a vizitat stațiunile de la Marea Neagră, de două ori în ultimele trei săptămâni, a părut mulțumit de aspectul stațiunilor, apreciind că turismul a crescut, hotelurile de pe litoral ar rivaliza cu unități de cazare din lume iar investitorii, sprijiniți de autoritățile locale, ar fi dornici să își continue proiectele.

Deși în ultimii ani “litoralul românesc nu a funcționat la capacitatea maximă” și “am rămas puțin în urma celor din vecinătatea noastră”, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, astăzi, la Constanța, că litoralul are potențial iar turismul a crescut. “Putem să recuperăm pentru că avem potențial, avem investitori care doresc să continue și avem aici cei mai mari investitori de pe litoralul.Marii Negre și stiu că au un plan de afaceri extrem de bine pus la punct și pe care doresc să le extindă, începând chiar cu anul acesta”, a explicat ministrul la o întâlnire cu autoritățile locale, președinții consiliilor județene Constanța și Tulcea, instituții de control și agenți economici care dețin hoteluri pe litoral.

Ministrul a venit însoțit de o echipă de control formată din opt inspectori. “În prima fază o să avem doar acțiuni de prevenție și de îndrumare. Apoi, două echipe vor rămâne toată perioada sezonului estival pentru a fi în permanență legătura cu cetățenii și cu hotelierii. Trebuie sa atenționez toți agenții economici ca o sa fim tot mai duri, nu o să permitem nicio abatere de la legislația de mediu care ar pune în pericol turismul din Constanta și din toate stațiunile”, a avertizat Bogdan Trif. Primarul Constanței, Decebal Făgădău i-a spus că “Mamaia este curată, sigură, pregătită și are un program de evenimente cu care așteaptă toți turiștii”.

 

Cea mai gravă problemă cu care se confruntă operatorii din turism este lipsa acută a forței de muncă. “5000 de locuri de muncă sunt astăzi libere pe litoral, trebuie găsite cât se poate de urgent soluții pentru că, vă spun sincer, nu mai avem cu cine să lucrăm. Am fost acuzați că nu dăm salarii. Noi dăm salarii foarte bune, întotdeauna căutăm un echilibru între ce producem, ce plătim la stat și ce rămâne ca să putem continua o activitate. Este un lucru foarte trist, acum 4-5 ani de zile nu era această problemă, acum este” a spus cel mai mare investitor în turismul de pe litoral, Mohammad Murad.  “E una din principalele probleme cu care se confruntă sectorul de turism. Ne dorim să facem, inclusiv la Constanța, am avut discuții cu domnul președinte al Consiliului Județean, un centru de excelență în instruirea personalului în turism”, a reacționat ministrul Turismului.

Bogdan Trif a mai anunțat că vaucherele de vacanța vor fi distribuite, începând de săptămâna viitoare, primii care le vor primi fiind chiar angajații ministerului turismului: “Este un ajutor dat de către guvernul României turistului român și turismului românesc. Pentru că aceste vauchere de vacanță se pot cheltui, consuma doar pe teritoriul  Romăniei”. Vorbind despre descentralizare, Bogdan Trif a amintit că activitatea de autorizare în turism va fi delegată, în proporție de 90%, către autoritățile locale, în speță Consiliul Județean.

 

El apreciază că într-o lună și jumătate, maxim, legea turismului va ajunge, în sfărșit, pe masa guvernului. Bogdan Trif a evitat să spună în ce stațiune de pe litoral va petrece minivacanța de 1 mai “pentru că vin în calitate de turist”, dar va trece și prin Vama Veche. În privința tarifelor de cazare susține că sunt prețuri pentru toate buzunarele. Asta doar piața o stabilește. Probabil că dacă cere cineva prea mult și nu o să aibă clienți o să micșoreze și tariful. Chiar nu putem interveni noi”, a încheiat ministrul Turismului, Bogdan Trif.  

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: