Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Toader a dezvăluit că Arhiva SIPA a fost sat fără câini

Tudorel Toader. FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 1 Comentarii | 1301 Vizualizari

El a fost audiat la Comisia parlamentară de anchetă unde a arătat că la dosare se intra după simpla prezentare a unui ordin, iar mulţi „vizitatori” nu aveau certifi cat ORNISS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus ieri că de când a venit la minister a fost avertizat de o persoană publică că la noul său loc de muncă există o bombă ce ticăie şi de care trebuie să aibă grijă. El a fost primul audiat de către Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, ocazie cu care a mai mărturisit că „pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dădeai foc”.

„Cam ştiu despre ce este vorba”

Tudorel Toader a declarat că în arhiva SIPA sunt mai multe categorii de documente, între care şi unele care conţin informaţii despre viaţa privată a unor persoane. „Eu am intrat în arhivă şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul: cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP. O absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă”, a arătat Toader.

„Sunt şi informaţii privind viaţa privată”

Ministrul a precizat că în arhivă sunt şi informaţii legate de viaţa privată a unor persoane: „Am prezumat că acolo sunt şi informaţii privind viaţa privată. Şi sunt. Acelea privind viaţa privată (...) s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă. Spuneam eu, mai în glumă, mai în serios, are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut. Poate a mai uitat ce a făcut şi atunci revede şi rememorează”.

O parte va merge la Arhivele Naţionale

Toader a mai spus că o a treia categorie de informaţii pot fi cele care ţin de Arhivele Naţionale: „Documentele acelea nu trebuie să stea în arhivă. Ele trebuie duse la Arhiva Naţională. După aceea, pot fi secrete de stat şi ele pot fi transferate la Arhiva SRI sau ţinute într-o arhivă a Ministerului Justiţiei. O ultimă categorie, cea a înscrisurilor, documentelor care pot avea caracter clasificat strict secret de serviciu. Şi atunci, ministrul Justiţiei, dacă el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, văzând conţinutul, el poate să le secretizeze şi ce vede acolo, iarăşi se împarte pe categorii. Că poate fi o informaţie vizând comiterea unei infracţiuni şi atunci are obligaţia să sesizeze procurorul, poate fi o informaţie vizând viaţa privată”.

Dosar DIICOT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI