Ministrul Tătaru, despre dezastrul de la Suceava: ”Am văzut anchete terminate la jumătate, sau incomplete, care nu urmăresc cazurile în sine”

Ministrul Tătaru, despre dezastrul de la Suceava: ”Am văzut anchete terminate la jumătate, sau incomplete, care nu urmăresc cazurile în sine”

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre dezastrul de la Suceava. El a explicat cum incompetența și nepăsarea au generat o situație dramatică în acest context: 90 de cadre medicale infectate. Mai mult decât atât, anchetele epidemiologice au fost făcute de mântuială, teste neaplicate etc.

Noul ministru al Sănătății a vorbit despre ce măsuri concrete se iau pornind de la incidentul de la Suceava, unde 90 de carde medicale au fost infectate. ”Voi accentua mai mult pe acele proceduri şi protocoale care trebuie respectate la nivel local, se vor face iar instruiri, (n.r. - se vor distribui) echiamente de protecţie, aparatura care trebuie la nivel local, începând cu spitalele de Fază 1, Fază 2 şi apoi Fază 3.

O recăpătare a încrederii personalului medical în el însuşi, o testare, care trebuie făcută, conform anchetelor epidemiologice, dacă aceste anchete epidemiologice vor fi corecte şi ample (n.r. - sunt vizate)”. Tătaru vorbește și despre gravele nereguli pe care le-a constata în acest caz: ”Am văzut anchete terminate la jumătate, sau incomplete, care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacţii în sine şi, care, se pierd la un moment dat”.

În acest moment, la spitalul din Suceava, care a fost dezinfectat, etajele 3 şi 4 sunt destinate persoanelor cu coronavirus, la fel ca şi corpul separat pavilionar de boli infecţioase. S-a redeschis aseară, la ora 19:00, Unitatea de Primire Urgenţe la acest spital din Suceava, cu personal majoritar adus de la clinicile universitare din Iaşi, care va identifica, investiga, diagnostica şi direcţiona aceste cazuri care vin non-coronavirus infectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pacienții cu patologie uşoară şi medie vor fi trimiși către spitalele din Fălticeni şi Rădăuţi, care au fost la fel dotate şi cu resursă umană şi cu echipamente de protecţie pentru simptomatologia uşoară şi medie. Pentru cele care au o simptomatologie gravă, critică, severă vor fi spitalele din municipiul Iaşi, Spitalul Militar şi spitalele neurochirugie şi cardiovascular, a mai explicat ministrul.

În plus, toți pacienții care ajung în spitale cu simptome respiratorii, dar și acele persoane bolnave care provin din zone instituționalizate, vor fi testați pentru noul coronavirus, a anunțat, vineri. Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Măsura e necesară pentru a preveni noi îmbolnăviri în rândul medicilor.

Acestamai  susține că ”trebuie reaşeazată ca primă linie UPU, ATI, Boli Infecţioase, iar apoi următoarele secţii. Colaborarea cu Ministerul de Interne pentru aceste dotări este completă. DSP-urile vor lua în acest sens şi măsuri vizavi de medicii de familie, am solicitat efectiv să aibă şi legătură cu tot ce înseamnă medicii stomatologi, am solicitat ca şi în colaborare cu dispoziţia prefectului local

- mă refer la Suceava - să avem acele dotări şi pentru staţiile de ambulanţă, pentru SMURD şi pentru unităţile de primiri urgenţe, dar, vă repet, priorităţile vor fi aprovizionarea cu materiale sanitare, aprovizionarea cu echipamente de protecţie şi medicamente a spitalelor care sunt de suport COVID în toate judeţele, precum şi testările - dar mă repet - conform anchetelor epidemiologice complet făcute şi pentru personalul medical care se află în prima linie tocmai în aceste spitale-suport”.

Ministrul Tătaru va avea vineri o întâlnire cu doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș” și cu Adriana Pistol, directorul Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, urmând să abordeze situația testellor şi protocoalele pe care INSP-ul le va da în continuare ca şi proceduri.