Ministrul Sănătății dezvăluie planurile autorităților, în contextul în care bilanțul infectărilor cu Covid-19 arată o „transmitere comunitară accentuată”.
Nelu Tătaru a spus la Digi24 că „avem o rată de 4% de infectare”. Astfel, dacă apar din nou focare, autoritățile iau în calcul să restricționeze circulația în zonele respective. Ministrul Sănătății a lansat un nou apel, prin care îi roagă pe români să respecte regulile de distanţare socială, să poarte mască şi să se spele pe mâini.
„Bilanțul de astăzi arată că avem o rată de 4% de infectare, o transmitere comunitară accentuată. Avem un sistem medical pregătit, dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați(...) Analizăm Valea Prahovei și Litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile. Reevaluăm și agenții economici(...)
Ministrul Sănătății refuză demisia: „Trebuia s-o cereți când era nevoie de carne de tun!”
Ce se întâmplă cu asimptomaticii din România? Ministerul Sănătăţii a decis
Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a precizat Nelu Tătaru la Digi24.
Bilanț dramatic. Câte decese din cauza Covid-19 sunt înregistrate la nivel global
Astfel, la ora actuală numărul cazurilor confirmate cu Covid-19 a a sărit de 10 milioane în întreaga lume, iar mai mult de 500.000 de persoane au pierdut lupta cu boala.
În continuare, SUA a rămas cea mai afectată în contextul pandemiei. Sâmbătă, în America, a fost înregistrat, pentru a treia zi consecutivă, un nou record de infecții – peste 45.000.
Totodată, Trump s-a arătat deranjat de faptul că Uniunea Europeană vrea să închidă granițele pentru cetățenii americani.
„Oficialii europeni au subliniat că e vorba de știință, sănătate și cifre, nu de politică. Dar, cu un președinte american care crede cu tărie în excepționalismul SUA, decizia va fi probabil interpretată drept una politică”, a spus Salma Abdelaziz, de la CNN.