Vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, a declarat azi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Acesta a mai spus că a dispus constituirea unei comisii de specialişti pentru renegocierea contractului cu cele două firme producătoare de vaccin Merck Sharp&Dohme şi GlascoSmithKline (GSK).
Potrivit lui Bazac, în urma discuţiilor cu companiile producătoare Ministerul Sănătăţii va demara împreună cu industria farmaceutică o campanie naţională de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV şi un program de instruire temeinică a personalului cu atribuţii specifice în campania de vaccinare.
Totodată, ministerul Sănătăţii le va cere celor două companii amânarea livrărilor vaccinului până la o dată stabilită de comun acord prin introducerea unei noi strategii de responsabilizare socială.
Ministrul a accentuat că reluarea vaccinării se va face numai după evaluarea rezultatelor campaniei de informare.
2,57% dintre eleve au fost vaccinate
Ion Bazac a amintit că din totalul elevelor de clasa a IV-a au fost vaccinate cu prima doză numai 2.615, ceea ce înseamnă un procent de 2,57%. Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru aceste fetiţe vor fi achiziţionate dozele de rapel.
Dozele de vaccin neutilizate se află în custodia Direcţiilor de Sănătate Publică.
Campanie eşuată din cauza lipsei de informare
Ion Bazac a reiterat că principala problemă a nereuşitei campaniei a fost lipsa informării populaţiei, în special a părinţilor şi a medicilor.
O altă concluzie evidenţiază că nu a existat o scrisoare de informare metodologică adresată medicilor care urmau să administreze vaccinul şi a fost introdusă pentru prima dată în sănătate publică noţiunea de 'refuz informat', care a cauzat neîncrederea familiilor elevelor care trebuiau vaccinate.
Rata mortalităţii de cancer de col uterin de şase ori mai mare decât în UE “Deşi România are o rată a mortalităţii prin cancer de col uterin de şase ori mai mare decât media europeană, situându-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populaţia feminină nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. Una din principalele probleme ale programului constă în faptul că nu şi-a propus să amelioreze în niciun fel situaţia actuală. Scăderea ratei de îmbolnăvire de acum în 15 ani este importantă, dar nu trebuie să uităm că, în prezent, în România cancerul uterin face aproximativ 2.200 de victime anual ”, a spus ministrul Sănătăţii.