Ministrul Sănătății este în campanie electorală și este de un populism ieftin. Ministerul pe care îl conduce a respins investițiile propuse pentru UPU Cluj și Clinica de Ortopedie
- Mihai Şoica
- 6 mai 2019, 16:24
Această concluzie se desprinde după ultima vizită inopinată făcută de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Clinic Județean Cluj, la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj și la Secția de Ortopedie.
Sorina Pintea a făcut o vizită inopinată, sâmbătă seara, la UPU Cluj și la Secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean Cluj. Apoi, ministrul Pintea a scris pe facebook că ar fi nevoie de o ambulanță proprie la UPU, deși nu știa că există două și ar fi nevoie de lucrări de modernizare la Secția de Ortopedie, deși știa că a anulat investiția propusă, care viza modernizarea spitalului.
Ceea ce nu spune ministrul Sănătății este faptul că la data de 31 ianuarie 2019, la registratura cabinetului ministrului s-a înregistrat adresa 1099, expediată de Spitalul Județean Cluj, care se referea la necesitatea derulării unei investiții de aproape 30 de milioane de lei, pentru ”etajarea clădirii Secției de Lincire de Ortopedie Traumatologie 1-2, relocare și modernizare bloc operator și ATI, remanajarea spații ocupate de bloc operator, reabilitare și modernizare clădiri și instalații aferente, amenajare acces auto ambulanțe și lift”.
Nota de fundamentare a conținut și planul de reabilitare a clădirii vechi de peste 100 de ani precum și alte date tehnice necesare investiției.
Răspunsul Ministerului Sănătății nu a venit niciodată, în schimb ministrul a constatat inopinat ceea ce o informaseră cu patru luni înainte cei de la Spitalul Județean Cluj.
”Trebuia să fim chemați”
La două zile după vizita ministrul Sănătții, directorul medical al Spitalului Clinic Județean Cluj, Adela Golea a declarat că ar fi fost foarte bine dacă un membru din conducere ar fi fost chemat pentru a fi oferite explicațiile legale și pertinente, legate de starea jalnică de subfinanțare a sistemului medical, aici făcând refere la investițiile pe parte administrativă, reconstrucția de spitale sau investiții lgistice. ”Cred că trebuie să lăsăm cuvintele mari deoparte și să vedem ce facem. Aceste controale sunt necesare dacă sunt benefice. Ca manager al sistemului sanitar poți să vii să faci controalele, poți să vezi ce nu merge dar trebuie să existe un feed-back invers care să fie constructiv. Dacă aceste controale nu merg și cu un feed-back, merg cu niște frustrări. Sistemul sanitar are probleme legate de necomunicare. Pacienții nu pleacă de la UPU pentru investigații, ci pentru internare în alte pavilioane, care sunt 33 la număr și datează din anii 1890, aflate la 50 m sau la 2,5 km de UPU, sau la alte spitale. Avem două ambulanțe tip A1 și A2 cu șofer cu curs de ambulanțier. Ni s-a aprobat un șofer pe autosanitară, dar nu avem aprobați ambulanțieri pentru transfer. SCJU Cluj-Napoca a făcut o solicitare către Ministerul Sănătății să obțină o ambulanță tip C pentru pacienți cu asistență medicală, care nu ni s-a aprobat”, a explicat Adela Golea.
Adela Golea a mai spus că investiția propusă pentru modernizarea Clinicii de Ortopedie nu a primit aprobarea Ministerului Sănătății. ”Cât privește fotografiile postate de Sorina Pintea cu diverse materiale sanitare aflate într-o curte a Clinicii de Ortopedie, Golea a precizat că acestea sunt obiecte de inventar scoase din uz și care trebuiau casate, dar pentru acest lucru nu s-a primit avizul Ministerului Sănătății. În urma vizitei d-nei ministru Pintea îmi doresc ca pacientul să fie câștigat, să primim niște bani în plus și să obținem funcția de director administrativ”, a a mai comentat Adela Golea.