Ministrul Sănătății, ieșire împotriva deciziei CCR: „Legile nu se schimbă în timpul războiului”

POLITIC, EXECUTIV, GUVERN, MINISTRU, MINISTRUL SANATATII, NELU TATARU

Ministrul Nelu Tătaru a declarat că legile nu se schimbă în timpul războiului, făcând referire la decizia Curții Constituționale care desființează izolarea și carantinarea în timpul pandemiei. El a precizat că mai multe ministere implicate în combaterea pandemiei au constituit un grup de lucru care să elaboreze un proiect legislativ.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat că reprezentanții ministerelor Sănătăţii, de Interne şi al Justiţiei vor lucra pentru elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze, în acord cu cerințele Curţii Constituţionale, carantinarea şi izolarea pacienților cu COVID-19.

„Am înţeles, facem o lege nouă, dar nu pe timp de război. A fost contestată în ultima perioadă starea de urgenţă, starea de alertă, dacă mai prelungim starea de alertă. Avocatul poporului vorbeşte de spitale care sunt centre de detenţie. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o pandemie de infecţie cu coronavirus. Haideţi să gestionăm această pandemie. Cred că politicul a venit prea devreme. Voi urmări în săptămâna care vine, odată trecut în Parlament acest proiect de lege, şi vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor şi interesul national”, a precizat ministrul Sănătății.

Inițiativa vine după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu unele prevederi legislative unele măsuri aferente instituirii carantinei.

CCR susține că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR a mai stabilit că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

În condițiile în care CCR a decis că un ordin de ministru nu are greutatea unei legi, care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea a fost înființat un grup de lucru care să elaboreze un alt act normativ.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat că medicina este un domeniu în care predictibilitatea, claritate sau previzibilitate sunt destul de reduse, iar acest lucru ar fi trebuit înțeles de Curtea Constituțională atunci când a formulat motivarea.

„Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură - noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul a continuat că fiecare situație și fiecare caz sunt unice, iar medicii trebuie să se adapteze în funcție de ceea ce se întâmplă pe moment și să acționeze în consecință.

„Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”, a precizat Nelu Tătaru.

România a ajuns iar pe lista neagră. Motivul pentru care britanicii nu ne vor în țara lor