Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministrul Sănătății a fost prins cu minciuna. Caz grosolan de conflict de interese
Ministrul Sănătății a fost prins cu minciuna. Caz grosolan de conflict de interese

Ministrul Sănătății a fost prins cu minciuna. Caz grosolan de conflict de interese

La trei zile după ce a devenit ministru al Sănătății, Victor Costache a semnat un contract de muncă cu Spitalul Polisano, mai exact pe 7 noiembrie 2019. Cazul ar putea fi încadrat la conflict de interese, dar ministrul a declarat că ANI i-a dat ok-ul.

Victor Costache a spus la emisiunea lui Silviu Mănăstire, de la B1TV, că operează pe gratis, deși documentele sunt clare la lumina zile și dovedesc fără tăgadă că ministrul minte.

Potrivit Libertatea, Victor Costache a semnat contractul 1589/7 noiembrie 2019, cu un spital privat, și asta la trei zile de la depunerea jurământului de credință, față de România. În contract se arată, că ministrul Costache era angajat pentru a presta 10 ore/săptămână, și remunerat cu suma de 20.512 lei.

Ministrul Costache este angajatul Spitalului Polisano din Sibiu, care face parte din rețeaua Medlife. În contract se arată că angajatorul are dreptul ”să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva dispozițiilor legale”. Cu alte cuvinte, dacă angajatul nu execută ordinele primite de la conducerea spitalului va suporta rigorile legii. De cealaltă parte, spun cei de la Libertatea, ministrul Costache a jurat, cu mâna pe Constituție să apere legile țării și interesele cetățeanului, sugerând că demnitarul ar fi la comanda angajatorului de la Polisano chiar și înraport cu Constituția.

Una dintre primele măsuri ale ministrului Costache a fost de a liberaliza piața medicală, în sensul în care banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate să ajungă și la spitalele private, inclusiv la Polisano.

Costache susține că nu se află în conflict de interese, deoarece înainte de preluarea mandatului a chestionat Agenția Națională de Integritate, care i-a permis să aibă contract de muncă și cu spitalul privat, plătit cu peste 20.000 lei/lună brut, în condițiile în care este și ministrul Sănătății.

Contactat de EvZ, ministrul Victor Costache a declarat că este vorba despre o campanie murdară, dar a refuzat să spună cu subiect și predicat dacă a semnat contractul cu Polisano sau dacă i se pare moral sau imoral acest lucru. ”Este o campanie dusă de comunistoizii care vor să blocheze reforma sănătății. Când am reformat rezidențiatul a fost o campanie în alt ziar, i-am dat atunci în judecată, la fel o să-i dăm și pe aștia în judecată. Trebuie să intru într-o ședință, la revedere”, a spus ministrul după care a închis telefonul.

Premierul îl apără pe Costache

În apărarea ministrului Sănătății a sărit și premierul. El a spus că ANI nu s-a pronunțat peste conflictul de interese de care este acuzat Victor Costache. ”Domnul ministru al Sănătăţii operează sâmbata şi duminica. În loc să se ducă în vacanţe, să se ducă la munte, să-şi petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit. Este un medic căutat de pacienţi. Pacienţii care sunt operaţi de el îşi exprimă în mod expres solicitarea de a fi operaţi de domnul doctor Victor Costache.

Premierul și-a dat cu părerea că Victor Costache nu putea opera la spitalul privat și că probabil contractul semnat de demnitar cu spitalul privat este pe o sumă minimă. Ulterior, când i s-a atras atenția că este vorba despre 20.000 de lei pe lună, Orban a bătut în retragere: ”Înseamnă că e la nivelul… Nu putea opera fără să fie angajat”.