SUA și NATO "provoacă în continuare conflictul în Ucraina și în jurul acestei țări", iar "implicarea lor tot mai mare" implică riscul "unei confruntări militare directe între puterile nucleare cu consecințe catastrofale", a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, potrivit "Tass".
"Este dezamăgitor că la ultimul G20 nu a existat o condamnare clară a agresiunii ruse în Ucraina" din partea Chinei, a spus cancelarul german Olaf Scholz, vorbind la Bundestag, la un an după "punctul de cotitură epocal", anunțat la 27 februarie anul trecut. "Mesajul meu către China este clar: folosiți-vă influența asupra Moscovei pentru a determina retragerea trupelor și nu livrați arme Rusiei", a spus Scholz.
"Peste 150.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei forțelor militare de la Moscova", a anunțat Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev într-o postare pe Facebook, potrivit presei naționale. Din 24 februarie 2022, rușii au pierdut pe câmpul de luptă cel puțin 150.605 de soldați, dintre care 715 numai miercuri. De la începutul războiului, Rusia a pierdut și 3.397 de tancuri, 6.658 de vehicule blindate de luptă, 2.398 de sisteme de artilerie, 300 de avioane, 288 de elicoptere, 2.058 de drone, 873 de rachete de croazieră și 18 nave.
Italia sprijină pe deplin Ucraina
Totodată, ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că nu va exista nicio declarație comună la G20. "Occidentul a sacrificat toate chestiunile care ar trebui să fie în centrul agendei Summkitului G20 pentru ambițiile sale în Ucraina", a spus Lavrov, după cum a relatat "Tass".
Între timp, forțele ruse avansează în interiorul orașului Bakhmut, potrivit armatei ucrainene și Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). "În direcția orașului Bakhmut, inamicul continuă să avanseze", a anunțat joi Statul Major al Armatei de la Kiev, sugerând și existența unei prezențe rusești în interiorul orașului, ci nu numai la periferie, a relatat CNN, potrivit căruia orașul pare să fie aproape de capitulare. La rândul său, ISW observă că forțele ruse "au avansat în interiorul orașului Bakhmut și au continuat atacurile la sol în jurul orașului".
"Modi cunoaște poziția Italiei de sprijin deplin pentru Ucraina. Împărtășim speranța că India, în calitate de președinte al G20, ar putea juca un rol în facilitarea unei căi către o încetare a ostilităților și o pace justă", a declarat prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, la New Delhi, după întâlnirea bilaterală cu premierul indian, Narendra Modi.
"Încă de la începutul conflictului ucrainean, India a spus că problema poate fi rezolvată numai prin dialog și diplomație: India este foarte pregătită să contribuie la orice proiect de pace", a declarat premierul indian, Narendra Modi, după întâlnirea bilaterală cu premierul Giorgia Meloni.
Blinken și Lavrov, întâlnire „scurtă”
"Am afirmat public de multe ori că nu refuzăm niciodată propuneri serioase, făcute din dorința sinceră de a găsi o soluție politică" la conflictul din Ucraina, a declarat ministrul de externe al Moscovei, Serghei Lavrov, citat de agenția de presă de stat rusă "Ria Novosti". "Permiteți-mi să vă reamintesc încă o dată că, atunci când suntem chemați să negociem, nu-mi amintesc ca niciunul dintre colegii noștri occidentali și o serie de alte state, să fi invitat Ucraina să negocieze", a declarat din nou șeful diplomației din Rusia, ale cărei trupe au invadat Ucraina. "Probabil, acest lucru conține propriul său adevăr dur, pentru că Ucraina a fost pregătită tocmai pentru a continua războiul", a spus Lavrov.
Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken a avut o întâlnire "scurtă" cu ministrul rus de externe Lavrov, pentru prima dată de la începutul războiului, și a făcut presiuni în legătură cu situația din Ucraina, a informat un oficial american. Pe marginea discuțiilor de la Summitul G20, Blinken i-a reiterat lui Lavrov angajamentul SUA de a sprijini Ucraina, a făcut presiuni asupra Rusiei să-și revoce decizia de suspendare a Tratatului nuclear New START și a solicitat eliberarea prizonierului american Paul Whelan, a declarat oficialul american, sub rezerva anonimatului, potrivit ilfattoquotidiano.it
Dezvoltarea și prosperitatea globale nu pot fi separate de un mediu internațional pașnic și stabil: în acest scop, "China a propus o inițiativă de securitate globală și a publicat un document privind soluția politică la criza ucraineană". Ministrul de externe chinez, Qin Gang, a declarat la reuniunea G20 de la New Delhi că Beijingul "va fi întotdeauna de partea păcii, va promova în mod activ discuțiile și este dispus să joace un rol constructiv". Qin a apreciat "consensul din noiembrie, la care au ajuns liderii din Bali", pentru un efort care să depășească diviziunile asupra războiului din Ucraina, care a zdrobit cooperarea în alte dosare. "Rezultatele summitului de la Bali trebuie atinse", a spus Qin, la debutul internațional la un mare eveniment de la numirea sa ca ministru de externe, acum două luni. "Ar trebui să ne bazăm pe munca noastră bună din Bali și să mergem înainte pentru progrese majore", a adăugat Qin, conform observațiilor din discursul său lansat de diplomația de la Beijing. Ministrul de externe chinez a prezentat o propunere de acțiune centrată pe patru puncte: sprijinirea sistemului și ordinii internaționale de la Națiunile Unite; aderarea la principiul cooperării dialogului egal și consensului prin consultare, refuzând politica de putere și confruntarea blocurilor; refuzul unilateralismului, decuplării și protecționismului prin stabilizarea lanțurilor de aprovizionare; în sfârșit, promovarea unei dezvoltări globale mai incluzive și mai reziliente. "Trebuie să punem în aplicare rezultatele Summitului din Bali și să facem progrese suplimentare", a concluzionat Qin, prin coordonarea politicilor macroeconomice și menținerea siguranței alimentare și energetice; îmbunătățirea guvernării economice globale și consolidarea cooperării internaționale pentru dezvoltare.
(Traducerea Rador)