Ministrul Muncii le dă asigurări pensionarilor. Ce se va întâmpla cu veniturile celor de vârsta a treia

Sursa: Facebook/ Marius Budăi

În ultimele zile au apărut mai multe informații despre o posibilă intrare în colaps a sistemului public de pensii. Informațiile au fost prezentate de un oficial de la Casa de Pensii, care a spus public că nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că aceste informații sunt false, și le-a dat asigurări pensionarilor că își vor primi pensiile în cuantumurile stabilite prin deciziile de pensionare emise de casele județene de pensii.

”Exclus aşa ceva, nu vreau să circule aşa ceva, nu cred că părinţii şi bunicii noştri merită ca o asemenea informaţie să nu fie exclusă din start. Nu este nicio problemă cu plata pensiilor şi nu va fi niciodată o problemă cu plata pensiilor”, a spus Marius Budăi, la o emisiune de televiziune de la Antena 3, unde a fost chestionat pe acest subiect.

Șefa de la Casa de Pensii a pus gaz pe foc

Informațiile alarmiste au început să circule în public, după ce Diana Itu, directorul Casei de Pensii Brașov a participat la ședința Colegiului Prefectural Brașov, unde a prezentat o statistică legată de numărul de pensionari existenți la nivelul acestui județ.

”La nivelul anului 2022 avem un număr de aproximativ 160.000 de pensionari, din care 150.000 sunt pensionari de stat, 5.000 sunt pensii comunitare, 853 avem pensii de agricultori, iar 10.300 avem pensii speciale", a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Braşov.

Statistica oficială din Brașov arartă că la 115 persoane, cu vârsta de peste 65 de ani, adică pensionari, există doar 100 de tineri, cu vârste de până la 15 ani.

Din acest motiv, peste câțiva ani, numărul celor care vor cotiza la bugetul de pensii va fi insuficient pentru a susține un număr foarte mare de pensionari.

Este nevoie de reforme publice

În 2060, potrivit CFA România, procentul adolescenților de 14 ani, va fi de doar 12 la sută, în timp ce numărul persoanele de peste 65 de ani, va fi într-un procent de 26 la sută.

Deficitul trebuie acoperit de la bugetul de stat sau prin introducerea unor politici publice care să stimuleze natalitatea.

De asemenea, la nivelul legii pensiilor este nevoie de o reformă similară cu cea din Franța, adoptată recent, și care se referă la creșterea vârstei de pensionare.