Ministrul Muncii, Ioan Botiș, şi-a anunţat astăzi demisia din funcţie, cerându-şi scuze pentru întârzierea de o zi cu care a făcut-o. El a precizat că a aşteptat ca preşedintele Traian Băsescu să se întoarcă în ţară pentru a face anunţul. Botiş a precizat că decizia de a demisiona o luase de ieri, informându-i în acest sens pe şeful statului şi premier. "Îmi anunţ demisia de onoare. Îmi cer scuze cetăţenilor", a spus ministrul. Premierul Emil Boc a luat act de demisia ministrului, urmând să-i propună preşedintelui numele unui înlocuitor. "Am acceptat demisia şi, conform Constituţiei, voi face o propunere preşedintelui", a declarat premierul Emil Boc.
"La baza demisiei mele stau motive de moralitate. Le cer scuze cetăţenilor pentru că am creat o posibilă interpretare a activităţilor pe care soţia mea le-a desfăşurat ", a spus ministrul demisionar. Botiş şi-a cerut scuze şi cetăţenilor din Bistriţa, unde a fost ales deputat, precum şi tuturor celor care l-au susţinut. Ministrul demisionar a făcut şi bilanţul pe scurt al mandatului său la Muncă. "A fost o perioadă extrem de bună. Am elaborat şi promovat 18 legi, cele mai importate fiind Legile privind salarizarea unitară, Codul muncii, Legile dialogului social, Legea zilierilor. Este în Parlament Legea uceniciei şi este postată pe site legea privind asistenţa socială", a arătat el.
VEZI AICI CINE VA ASIGURA INTERIMATUL ŞI CARE SUNT NUMELE VEHICULATE PENTRU A-L ÎNLOCUI PE IONA BOTIŞ Agenția Națională de Integritate l-a luat în vizor pe Ioan Botiş pentru un posibil conflict de interese. Motivul: un ONG cu sediul în casa ministrului şi la care soţia era consultant, a obținut un proiect finanţat din bani publici, în mai puţin de o lună de când Botiş se instalase în fotoliul de ministru. Deși ieri Botiș se apăra, spunând că este vorba numai despre o problemă de moralitate și nicidecum un conflict de interese, azi ministrul și-a anunțat demisia. Intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pentru un posibil conflict de interese, Botiş spunea ieri că va aștepta verdictul. Emil Boc, şeful său de la guvern şi de la partid, i-a acordat public încrederea sa, spunând că "este un om onest".
Tot ieri, soţia ministrului a renunţat la colaborarea cu ONG-ul, care trebuie să se mute din casa lui Botiş până la sfârşitul săptămânii. De altfel, ministrul muncii, Ioan Botiş, a fost audiat ieri, în jurul orei 16.00, de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), unde a prezentat o serie de documente. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, din documente ar fi rezultat că Botiş are o organizaţiei nonguvernamentală intitulată „Şansă la demnitate”, sintagmă care întâmplător poartă numele proiectului pe care îl derulează Parteneriat Euroactiv, organizaţia unde lucra soţia sa. Deocamdată, nu a fost găsită însă vreo legătură între cele două organizaţii.
Istoria unui proiect de 500.000 de euro
Ioan Botiş a devenit ministru al muncii pe 3 septembrie 2010. Peste exact 16 zile, Asociaţia parteneriat Euroactiv Bistriţa, care derulează programe pe piaţa muncii, a depus un proiect "Şansa la demnitate", iar acesta a fost aprobat la data de 1 octombrie, de Organismul Intermediar Regional POSDRU Nord-Vest, instituţie din subordinea Ministerului Muncii. Pe 28 octombrie a fost semnat, iar pe 29 noiembrie a primit prefinanţare.
Valoarea proiectului este de aproape jumătate de milion de euro (2.130.890 de lei) şi, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Muncii, nu a fost depusă nicio cerere de rambursare.
Asociaţia parteneriat Euroactiv Bistriţa a fost înfiinţată în 2007 cu sprijinul lui Ioan Botiş, la acea vreme director executiv la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. Cu soţia sa consultant şi fosta şefă de cabinet Alina Căpraru expert, Asociaţia şi-a găsit sediul social chiar la adresa la care familia Botiş îşi are domiciliul şi la care mai figurează o firmă, Mobil Construct.
Dileme de legalitate şi moralitate
Ioan Botiş susţinea ieri că nu are o problemă de legalitate când vine vorba de Euroactiv, ci doar una de moralitate: "Juridic, nu văd unde ar putea fi conflictul de interese, dar e o problemă legat mai mult de partea morală". De altfel, Botiş s-a şi prezentat ieri la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, declarându-şi disponibiliatea de a aduce, cât de repede posibil, toate documentele necesare anchetei, astfel încât verdictul să fie dat în câteva zile.
"Domnul Botiş este un om onest şi am discutat cu Domnia Sa situaţia pe care o are, o situaţie care nu este nouă, ea datează practic de la începutul acestui an şi am convenit în felul următor: dacă autorităţile statului, mă refer aici la Agenţia Naţională de Integritate, vor constata existenţa unui conflict de interese, imediat îşi va prezenta demisia", a sărit în apărarea acestuia Emil Boc, şeful său de partid şi de la guvern.
Retragere strategică
Până la verdictul ANI, ministrul muncii a încercat să recupereze după deranjul provocat. "Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei societăţii. (...) Sper că până în Paşte se vor muta în sediul lor social", a anunţat Botiş ieri, cu precizarea că nici el, nici soţia sa nu au fost fondatori sau membri ai ONG-ului. "Juridic nu văd unde ar putea fi conflictul de interese, dar e o problemă legată mai mult de partea morală." IOAN BOTIŞ ministrul muncii
"Domnul Botiş este un om onest şi am discutat cu el situaţia pe care o are. Dacă Agenţia Naţională de Integritate va constata existenţa unui conflict de interese, imediat îşi va prezenta demisia." EMIL BOC, prim-ministru