Evenimentul Zilei > Politica > Lucia Varga, deputat PNL: Defrișările ilegale sunt amenințări la siguranța națională
Lucia Varga, deputat PNL: Defrișările ilegale sunt amenințări la siguranța națională

Lucia Varga, deputat PNL: Defrișările ilegale sunt amenințări la siguranța națională

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii "Evenimentul zilei TV", deputatul PNL și fost secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului a comentat votul de respingere dat de comisiile Camerei Deputaților cererii președintelui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic.

"Am invitat și Consiliul Concurenței la dezbaterile din comisii să ne spună punctul de vedere. Președintele a atras atenția că se poate încălca legea concurenței și a cerut să reformulăm articolul astfel încât să nu se încalce legea concurenței. Ceea ce e nu s-a întâmplat, dar ce este mai grav e că PSD nu a ascultat punctul de vedere al Consililului Concurenței, al ONG-urilor, mâine vom vota probabil această cerere de respingere. 1,2 hectare de pădure ar putea fi exploatate haotic, cu riscul dispariției. Până la 10 hectare se legiferează tăierile de păduri fără aprobări și amenajări silvice. Așa au găsit soluția să sprijine micii proprietari să-și exploateze pădurea, dar România nu este pregătită pentru așa ceva. Nu poți astăzi să tai 3 metri cubi la mica înțelegere cu pădurarul și peste 2 luni să te mai duci din nou la pădurar să mai tai 3 metri și când vine organul de control nu există documente la care să te raportezi. Din punctul nostru de vedere, defrișările sunt amenințări la siguranța națională, alunecările de teren, colmatările de apă, pierderea de vieți omenești și bunuri la inundații sunt lucruri ce țin de siguranța națională. Am avut o inițiativă de modificare a legii ca defrișările de până la un hectar să fie considerate vulnerabilitate și, în consecință amenințări la siguranța națională, a primit aviz negativ din partea dl Ponta și a fost respinsă de PSD", a declarat Varga.

Comisiile reunite de mediu, agricultură şi juridică din Camera Deputaţilor au respins, astăzi, cererea de reexaminare asupra Codului silvic solicitată de preşedintele Klaus Iohannis. În comisii, 20 de deputaţi au votat în favoarea cererii de reexaminare şi 35 împotrivă.