Evenimentul Zilei > Politica > Raețchi: Ministrul Justiției nu trebuie să fie mesagerul persoanelor cu probleme penale
Raețchi: Ministrul Justiției nu trebuie să fie mesagerul persoanelor cu probleme penale

Raețchi: Ministrul Justiției nu trebuie să fie mesagerul persoanelor cu probleme penale

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a criticat ambiguitatea afirmaţiilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr să îşi dea demisia după o decizie a Curţii Constituţionale

"E o ambiguitate care lasă loc senzaţiei că se sugerează o demisie. Ar fi normal ca Ministrul Justiţiei să nu fie purtătorul de mesaj al persoanelor cu probleme penale. El ar trebui să susţină, în măcar egală măsură, majoritatea solidă care sprijină DNA. Şi care ar ieşi în stradă masiv, în număr mai mare decât în cazul Ordonanţei 13, dacă politicienii cu probleme cu probleme legale ar reuşi să îndepărteze procurorii incomozi. Nu cred că este întâmplător faptul că cei care solicită cu insistenţă demisia Laurei Codruţa Kovesi sau a lui Augustin Lazăr sunt politicieni inculpaţi sau trimişi în judecată în dosare de corupţie. E foarte important să nu existe senzaţia că ministrul Justiţiei a ajuns purtătorul lor de cuvânt", a afirmat Raețchi, într-un comunicat de presă. 

Liberalul a arătat că deciziile CCR privind neconstituţionalitatea sau conflictul între puteri sunt tehnice şi nu au un caracter "catastrofic": 
 
"Amintesc faptul că mandatul Laurei Codruţa Kovesi durează până în primăvara anului 2019 si nu există niciun indicator de eficienţă care să recomande sfârşitul acestuia înainte de termen. Au existat decizii similare şi împotriva altor puteri în stat şi nu şi-a pus nimeni problema demisiei, pentru că sunt chestiuni de interpretare juridică şi constituţională. Oare la prima decizie de neconstituţionalitate a unui act al cabinetului Grindeanu ministrul Justitiei îşi va da demisia?", a spus Raețchi. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat duminică, la Antena 3, că se va întâlni, în zilele următoare, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13, arătând că nu exclude posibilitate ca cei doi să demisioneze.

Ulterior, Toader s-a corectat, spunând că nu a sugerat ca șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, să îşi dea demisia. El a spus că "a evocat o instituţie din Codul muncii". Detalii AICI.