Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, este convinsă că România va intra în spațiul Schengen

Schengen. Sursa foto: dreamstime.com

Şefa Ministerului german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că România a făcut multe pentru a adera la spaţiul Schengen, de aceea această problemă ar trebui să revină cât mai curând pe agenda UE, informează RIA Novosti.

România și Bulgaria au făcut multe pentru a se pregăti pentru intrarea în spațiul Schengen. În special, România a făcut eforturi mari și îndeplinește toate cerințele. Sunt convinsă că acestea vor fi urmate de aderarea la Schengen. Pentru a face acest lucru, este important să readucem rapid această problemă pe agenda UE" - a spus ministrul german. Potrivit afirmaţiilor sale, situația refuzării intrării României este o „greșeală geopolitică” a UE.

Anterior s-a anunţat că cererile României și Bulgariei de aderare la spațiul Schengen au fost respinse. Înainte de aceasta, premierul Croaţiei, Andrej Plenković, a declarat pe Twitter că Consiliul UE a convenit asupra aderării țării sale la spațiul Schengen de la 1 ianuarie. Conform spuselor acestuia, Croația a primit sprijinul unanim al Consiliului pentru Afaceri Interne și Justiție și va deveni membră a Acordului Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Mesaj pentru România, din Germania

Austria va sprijini aderarea României și Bulgariei la zona Schengen numai după ce vor fi aplicate modificări politicii de migrație a Uniunii Europene.

Astfel de comentarii au fost făcute de ministrul austriac pentru Afaceri Europene, Karoline Edtstadler, relatează SchengenVisaInfo.com.

„Vrem să continuăm să discutăm despre extinderea Schengen, în coordonare cu partenerii din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor lua măsurile necesare în ceea ce privește politica de migrație și azil”, a declarat Edtstadler la postul de radio austriac ORF.

În plus, ministrul a subliniat că guvernul Austriei se așteaptă să se înregistreze noi progrese în acest sens din ianuarie, când președinția Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de Suedia, considerând Suedia o țară care are experiență în ceea ce privește migrația.

Potrivit lui Edtstadler, decizia privind extinderea zonei Schengen nu va fi amânată până la adoptarea întregii reforme privind azilul, la nivelul UE, întrucât procesul va dura.

„Trebuie să facem acești pași, pas cu pas, și să stabilim un plan, iar apoi putem vorbi despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a subliniat ea.

sursa: gazeta.ru / RADOR