Ministrul Finanțelor anunță tăieri bugetare de 20 de miliarde. Adrian Câciu vorbește despre reducerea încasărilor la buget. Replica ANAF

Sursa foto: gov.ro

Coaliția de guvernare a decis reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Acesta nu a dat detalii despre capitolele unde se vor opera reduceri de fonduri, precizând doar că este vorba despre cheltuieli neesențiale.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat la finalul ședinței de guvern, că este nevoie de o ajustare cu 20 de miliarde a bugetului consolidat al statului. El a menţionat că această tăiere nu este una majoră, ci reprezintă undeva la 3% din buget. Ministrul acuză o reducere a încasărilor la bugetul public.

„Pe fondul constatărilor şi al unei reduceri a încasărilor de venituri ale statului, este evident - și cred că asta nu are de ce să deranjeze pe nimeni - că și statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona cheltuielilor neesențiale. Drept pentru care, având în vedere decizia de ieri, încă o dată comunicată și astăzi de către domnul prim-ministru colegilor din guvern, colegii de la Finanțe vor face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul general consolidat al statului. (...)

Cred că există multe locuri în care... n-aș vrea s-o numesc neapărat risipă, dar în care o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuieli bugetare. Acum, dacă este să mă întrebați, vă asigur că atunci când măsurile vor prinde concretețe, vor fi puse și le veți avea la dispoziție. Câteva elemente am văzut că apar pe surse. Toate măsurile sunt posibile. Trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare”, a anunţat Adrian Câciu.

El a subliniat că nu se pune problema introducerii de noi taxe și că suma reprezintă destul de puțin având în vedere valoarea totală a bugetului, de 608 miliarde de lei.

„Nu, nu cu taxe. Avem destul loc în 608 miliarde de lei, să găsim 20 de miliarde de lei, prin sinceritatea ordonatorilor de credite. Dacă nu, specialiştii de la Ministerul de Finanţe au început deja această analiză, pentru ca ţara asta să nu sufere”, a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu se laudă că dobânzile la împrumurile statului au scăzut

Ministrul Finanţelor a precizat că „dobânzile cu care se împrumută România au început să scadă pentru că şi-a îndeplinit nişte obiective privind deficitul bugetar pentru că are o altfel de absorbţie de fonduri europene şi pentru că a intrat într-o cale de normalitate.

„E mai corect şi pentru români, românii ne ceartă în fiecare zi unde se duc banii. Eu zic ca măcar să facem această ajustare, nu este una majoră, cred că undeva la 3%, dacă nu mă înşel. Asta nu înseamnă că instituţiile statului nu trebuie să îşi revizuiască comportamentul de colectare. Avem un aparat imens de oameni care trebuie să găsească soluţii să colecteze veniturile statului de la cei care nu respectă legea în primul rând”, a spus Câciu.

ANAF se laudă cu sumele atrase la buget

În vreme ce Adrian Câciu reclamă un nivel scăzut al colectărilor la bugetul de stat, ANAF se laudă că, în primele trei luni, a atras mai mulți bani la bugetul de stat, raportat la anul trecut. Potrivit unui comunicat de presă transmis de insituția condusă de liberalul Lucian Heiuș, suma colectată este de 83,534 miliarde lei. Mai mult cu aproximativ 7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83,534 miliarde lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,177 miliarde lei, se înregistrează o creştere de aproximativ 7%. Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,981 miliarde lei mai puţin”, a anunțat ANAF.

Totodată, se arată în comunicatul instituției, în acest an s-a încasat TVA în valoare de 22,630 miliarde lei, cu 12,3% mai mult comparativ cu perioada similară din 2022 – când au fost încasate 20,146 miliarde lei.

Pe de altă parte, s-a rambursat TVA în valoare de 5,313 miliarde lei, faţă de 4,531 miliarde în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere nominală de 17,3%.