După ce președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu sprijină discursurile populiste pe tema modificărilor Codului Fiscal, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, transmite că România este într-o situație de criză economică și că este nevoie de reforme imediate în PNRR. Mai mult, ministrul Câciu spune că, de 30 de ani, România a trecut prin multiple crize, pe care decidenții politici au ales să le ignore.
Vorbind despre noul pachet de măsuri privind modificarea Codului Fiscal, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că economia țării are nevoie de reforme la nivelul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Adrian Câciu cere măsuri de reformare a PNRR
„Trebuie să înţelegem un lucru, noi avem o reformă de făcut în PNRR, asta este singura referire pe care o fac astăzi la regimul fiscal. La fiecare criză, această ţară s-a dat la o parte şi a spus amânăm să facem ceva pentru că e criză. De 30 de ani e în crize de genul acesta sau de motive pentru a amâna. Reformele pe PNRR nu se amână.
Ca această ajustare, echilibrare să intre, trebuie totuşi o perioadă de tranziţie, pentru ca şi mediul de afaceri şi cetăţenii să înţeleagă sau să vadă cum vor funcţiona noile mecanisme. Trebuie să luăm aceste decizii acum, pentru ca ele să fie valabile de la 1 ianuarie”, spune Adrian Câciu, care anunță că o decizie finală va fi luată la nivelul coaliției de guvernare, urmând ca OUG să intre în vigoare de săptâmâna viitoare.
Modificările la Codul Fiscal ar putea intra în vigoare mai devreme de șase luni, spune ministrul Câciu
Despre posibilitatea ca noile măsuri să intre în vigoare din ianuarie 2023, având în vedere că este nevoie de o aprobare prealabilă cu șase luni înainte, ministrul Adrian Câciu spune că este realizabil, având în vedere derogările în ce privește cota unică, când măsurile au fost anunţate pe 30 decembrie și au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
„Se poate face, pentru cei care sunt mai tineri, cota unică a intrat în vigoare de pe o zi pe alta. Noi nu vom ajunge în această situaţie, vom avea 5 luni şi 7 săptămâni minimum. Pentru cei care susţin cota unică, să nu uite că a fost anunţată pe 30 decembrie şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Nu vom fi în situaţia aceea, va fi timp destul pentru toată lumea să facă schimbări, tranziţia. Lucrurile se vor clarifica. Să nu ne facem griji din perspectiva termenelor, la câte derogări au fost la Codul Fiscal”, adaugă ministrul Finanțelor.
Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis, spune că nu susține modificările fiscale anunțate de PSD, fiind catalogate drept „ieşiri populiste şi afirmaţii de televizor”. Mai mult, Iohannis spune că situația economică a țării nu va putea fi redresată peste noapte, așa cum anunță membri din PSD.
Impozitarea progresivă, mărul discordiei în Coaliție
Marcel Ciolacu lansează un nou atac la adresa partenerilor de coaliție. Tema, impozitarea progresivă, pe care PSD tot anunță că o dorește, dar cu care nici partenerii de coaliție, nici premierul Ciucă nu sunt de acord.
Ciolacu spune că dorește să se iasă din zona de „sloganuri”, amintind de cei care cred că PSD vrea să distrugă mediul de afaceri, afirmând: „Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franța, nici în Germania, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă”.
Guvernul Ciucă nu vrea impozitare progresivă
Marcel Ciolacu spune că, în România, impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta, şi probabil nici anul viitor. Anunțul său vine după ce premierul Nicolae Ciucă a exclus cu fermitate, luni, 27 iunie, schimbarea modului de taxare.
„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată şi nu spun nici astăzi. Nu va fi implementată anul acesta, şi nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuţie şi ştiţi că porneşte digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autorităţile locale, fiindcă trebuie ceva integrat.
Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieşim din zona de sloganuri, să ne rupem că domnule distrugem mediul de afaceri. Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franţa, nici în Germania, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, şi să începem să creionăm, în coaliţie, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, a subliniat Marcel Ciolacu.