Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va merge în vizită în SUA. Care sunt marile obiective

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va merge în vizită în SUA. Care sunt marile obiective sursa foto: EVZ

Virgil Popescu va discuta despre construirea a două reactoare nucleare în România cu ajutorul banilor americani. Oficialul român a anunțat că se vor crea mii de locuri de muncă în țara noastră, cât și în SUA prin acest proiect.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că săptămâna viitoare se va deplasa în Statele Unite pentru a finaliza procedurile de finanțare a două centrale nucleare în România.

Oficialul român a precizat că țara noastră vrea să-și dubleze capacitatea de producție nucleară de la 1.400 la 4.000 de megawati. Popescu a amintit că americanii au pus la dispoziție 14 milioane de dolari pentru faza de proiectare și design, iar Guvernul a anunțat că va cotiza cu 9 milioane de dolari.

„Industria vine cu încă 5 milioane şi acest pachet de aproape 30 milioane vorbim pentru finanţarea proiectului de design. (...) Practic dorim să mai construim două reactoare nucleare şi merg în Statele Unite tocmai pentru a discuta acest lucru şi a finaliza procedurile de finanţare pentru reactoarele modulare şi, de ce nu, pentru importul de gaz, pentru hidrocarburi din SUA. Voi avea această deplasare săptămâna viitoare foarte importantă pentru România şi independenţa energetică a României”, a declarat Virgil Popescu, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joe Biden a anunțat investiții importante în România pentru programul de reactoare modulare

În România se va implementa prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR), iar guvernul Statelor Unite și firma americană NuScale Power LLC alocă 14 milioane de dolari, investiție ce va accelera tranziția către energie curată.

De asemenea, prin acest proiect se vor crea mii de locuri de muncă, iar securitatea energetică europeană va fi consolidată, într-o perioadă în care războiul din Ucraina amenință această stabilitate. Potrivit unui comunicat al Casei Albe vor fi respectate cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare

Potrivit acordului, la început se vor crea 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crește la 30.000, pe măsură ce proiectul crește.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii.

În urmă cu câteva zile, Virgil Popescu a fost întrebat de ce prețul la pompă nu scade, în contextul în care, la nivel mondial, s-a înregistrat o ușoară scădere a prețului barilului. Oficialul a declarat că această scădere a prețului combustibilului ar trebui să aibă loc.

„Ar trebui ca după această scădere de preț, să asistăm și la o scădere a prețului la benzină, mă aștept în principal. De ce spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma, și suntem exportatori de benzină. Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.