Ministrul Energiei: Termocentralele, FĂRĂ STOCURI de cărbune pentru trecerea iernii

Ministrul Energiei: Termocentralele, FĂRĂ STOCURI de cărbune pentru trecerea iernii

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat astăzi că termocentralele pe huilă şi lignit mai au stocuri de cărbune doar pentru patru zile, exisâtnd mereu riscul de oprire a grupurilor.

"Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aş referi la Complexul Energetic (CE) Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara, avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcţionare de maxim patru zile", a declarat Petcu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres. 

El a precizat că a solicitat verificări referitoare la modul de pregătire a perioadei de iarnă din perspectiva aprovizionării cu energie, dat fiind că suntem la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea grupurilor de multe ori. 

În ceea ce priveşte stocurile de gaz, el a arătat că în depozitele Romgaz se află la ora actuală un miliarde de metri cubi. "Consumul mediu orar al României în această perioadă este estimat la 70 milioane de metri cubi, el fiind asigurat în felul următor: din producţia internă 28 milioane metri cubi, depozite - 26 milioane metri cubi, import - 13 milioane metri cubi şi 3 milioane de metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport. În această perioadă cantitatea de gaz din conducte s-a menţinut în limite normale (...) de 38 milioane metri cubi", a mai spus Toma Petcu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

El a reiterat faptul că a dispus o serie de măsuri pentru funcţionarea normală a sistemului energetic, cum ar fi asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale şi trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producţia pe păcură în perioada de vârf de consum pe gaze.

La începutul săptămânii, ministrul a declarat că a cerut suplimentarea producţiei de cărbune. "Ce m-a derajat personal - şi o să facem o analiză după această perioadă - este faptul că cei de la CE Oltenia au luat în calcul să aibă stocuri la producţie doar pentru patru zile de producţie de energie electrică şi termică pe vârf de sarcină. Am suplimentat în cariere, la extracţie, în mină, numărul de muncitori şi capacităţile de extracţie. Cele patru zile să ne rămână ca rezervă şi ceea ce scoatem din mină să asigure consumul zilnic, fără să apelăm la rezervele care s-au creat la centrală", a arătat el.

Potrivit informaţiilor EVZ, termocentralele funcţionează din plin, asigurând cea mai mare pondere din producţia de electricitate a ţării. Centrala de la Turceni funcţiona ieri cu două grupuri, având comandă de la Dispecerat să pornească şi al treilea grup mâine noapte. Datele Transelectrica de la ora 17:55 arată că centralele pe cărbune acopereau 26,16% din producţie.