Evenimentul Zilei > Justitie > Ministrul Educației vrea ca Laura Kovesi să refacă teza de doctorat
Ministrul Educației vrea ca Laura Kovesi să refacă teza de doctorat

Ministrul Educației vrea ca Laura Kovesi să refacă teza de doctorat

Decizia CNATDCU în privința lucării de doctorat a Șefei DNA, Laura Codruța Kovesi a stârnit rumoare atât în cadrul academic cât și în spațiul public. Concret, CNATDCU a decis că deși a plagiat, Laura Codruța Kovesi rămâne cu titlul de doctor întrucât numărul de cuvinte copiate a fost în proporție de doar 4%.

Concret, CNATDCU a decis că deși a plagiat, Laura Codruța Kovesi rămâne cu titlul de doctor întrucât numărul de cuvinte copiate a fost în proporție de doar 4%.

Consiliul general al CNATDCU convocat în cursul zilei de ieri a decis ca Laura Codruta Kovesi ”a plagiat în lucrarea sa de doctorat, dar a stabilit că nu îi va fi retras titlul de doctor șefei DNA pe motiv că a plagiat doar 4% din lucrare sa, reprezentând 20 de pagini din cele 444 ale lucrării”. Așadar, Consiliul CNATDCU a decis cu 33 voturi “pentru" și o singură abținere menținerea titlului de doctor pentru Laura Codruța Kovesi. Trebuie precizat că membrii Consiliului General al CNATDCU și-au însușit concluziile Comisiei de specialitate care a decis că teza de doctorat a șefei DNA reprezintă un plagiat, dar sancțiunea retragerii titlului de doctor ar fi una excesiva.

Raportul  susține că lucrarea are similitudini specifice palgiatului

Raportul privind plagiatul lucrării de doctorat a Laura Kovesi a fost realizat de Comisia de specialitate formată în cadrul CNATDCU alcatuită din prof.univ.dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității "Robert Schumann" din Strasbourg (Franța), prof.univ.dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universități din Rennes 1 (Franța), și prof.univ.dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universități "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Ulterior, acest Raport a fost transmis Comisiei de Științe juridice a CNATDCU (formata din 7 membri) care nu a formulat obiecțiuni la acesta, trimițând Raportul către președintele Consiliului general CNATDCU, organism care prin vot a decis să mențină titlul de doctor al Laurei Kovesi deși s-a stabilit că lucrarea reprezintă, în proporție de 4% un plagiat.

Un profesor tolerant

Președintele Comisiei de Științe juridice din cadrul CNATDCU, prof.univ.dr. Mircea Bob, a declarat într-o conferință de presă că lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi  nu poate fi retrasă.“Comisia a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fară a le cita… Retragerea titlului de doctor a autorului tezei respective apare ca fiind o sancțiune excesivă și neadaptată”.

Zoe Petre: ” O decizie de complezență!”

Profesor doctor, fost consilier  prezidențial, Zoe Petre a declarat pentru EVZ că nu se poate pune problema pentru de iertare, copierea e furt. ” Decizie CNATDCU e o decizie ilara, de complezență. Nu poți să furi un pic sau mult. Furtul e furt. Nu este posibil să copiezi sau să scrii ceva ce nu îți aparține fără să spui că nu citezi.” a spus fostul conislier prezidențial.

.

O teză slabă

Radu Chiriţă este unul dintre cei experţi care au analizat teza Laurei Codruţa Kovesi susține că teza e foarte slabă. ”Când veţi citi raportul, veţi vedea că atât eu, cât şi colegii din comisie am constat că lucrarea este foarte slabă din punct de vedere calitativ. Doar că asta nu se sancţionează”, a mai spus profesorul într-un interviu redat de stitipesurse.ro.

 

Marius Andruh: ”Daca ai găsit în partea originală a tezei de doctorat 1% plagiat este foarte grav”

Marius Andruh, vicepresedinte al CNATDCU, a făcut , ieri, câteva precizări la finalul conferinței. Acesta a spus:"poti sa furi o idee epocală de la un mare savant, nu trebuie să aibă 100 de pagini acea idee în dezvoltarea ei", a explicat vicepreședintele CNATDCU.

Contestațiile vor fi analizate

Ministrul Educatiei, după ce CNATDCU a identificat probleme de citare în 4% din doctoratul sefei DNA: ”La universități cu toleranță 0, într-un caz ca al lui Kovesi se cere refacerea tezei.  Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, că, la universitatile cu "toleranță zero la copiat", în cazuri similare cu cel al Codruței Kovesi, se solicită refacerea tezei și aceasta nu ajunge să fie susținută, informeaza News.ro. Ministrul a spus că, dacă vor fi formulate contestații la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranța analizate.