Sunt momente complicate în școlile românești, din cauza pandemiei de coronavirus chinezesc, care a determinat numeroase restricții sau chiar suspendarea cursurilor ori trecerea lor în sistem online. Și tocmai în acest moment, ministrul Monica Anisie dă un răspuns neconcludent la întrebarea de pe buzele tuturor profesorilor.
Ploaia de „pomeni” electorale dă speranțe mărețe cadrelor didactice, care visează la generosul stimulent financiar Covid-19, ce urmează a fi acordat conform proiectului de lege votat marți în Camera Deputaților. Însă șefa de la Educație îndeamnă retoric la responsabilitate.
Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că se va face o analiză la Guvern pentru a vedea dacă există fonduri pentru acordarea stimulentului financiar pentru profesori și personalul auxiliar, așa cum prevede proiectul de lege adoptat în Parlament.
”Analizăm inițiativa adoptată în Camera Deputaților să vedem dacă există resurse bugetare. Sigur, că și cadrele didactice și persoanul auxiliar merită să primească un astfel de stimulent. Toți cei din sistemul educațional sunt expuși la acest virus.
Aș vrea să fac un apel la responsabilitate din partea tuturor, pentru că în acest moment trebuie să ne gândim cu toții la ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical, epidemiologic. Sunt convinsă că vom găsi toate soluțiile pentru ca nimeni să nu aibă de suferit”, a spus Monica Anisie, la Radio România Actualități.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Stimulentul se acordă lunar pe perioada stării de alertă şi a stării de urgenţă și este în cuantum de 2.000 de lei lunar. De acest stimulent beneficiază cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.
Bonusuri electorale
De asemenea și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ va primi un stimulent lunar în valoare de 1500 de lei. Inițiativa legislativă aparține PSD și a fost adoptată în regim de urgență de către Senat.
PNL și USR s-au opus proiectului de lege catalogându-l ca unul populist pentru că nu are sursă de finanțare.
Florin Roman, PNL: "Nu s-a încheiat campania electorală. PSD oferă bonusuri fără să arate sursa de finanţare. (...) PSD este cel mai iresponsabil partid. Vom ataca orice demers populist demagogic al PSD", a spus Roman, acuzându-i pe reprezentanţii PSD că nu le pasă de oameni. "O să vedeţi că lumea nu uită aceste lucruri în 6 decembrie".