Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilior, la dezbaterea moţiunii simple îndreptate împotriva sa, că cei 67 de semnatari ai textului ar trebui să îşi dea demisia pentru că sunt fie „plagiatori şi farisei”, fie „incompetenţi”.

 „Cei 67 de semnatari ai textului pe care îl dezbatem azi sunt nişte plagiatori. PNL e atât de interesat de economie şi are atât de mulţi specialişti în economie încât tot ce a fost în stare să producă a fost un document copy-paste presărat cu una, două delaţiuni sau ca să le spunem pe nume, una, două şobolăneli. Aproape jumătate din textul de azi e copiat din moţiunea adresată împotiva mea la Senat în vară, , vestea bună este că măcar de data asta ați reușit să-mi scrieți numele corect.”, a declarat, luni, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, la dezbaterea moţiunii simple.

Poate mai grav, susține Andrușcă, textul depus pe 2 octombrie diferă de textul depus pe 26 septembrie. „Mai precis, în plenul Camerei Deputaților au fost depuse două variante ale moțiunii, sub același nume, dar cu un text ușor diferit. Diferența nu a constat în eliminarea pasajelor plagiate, așa cum ar fi fost normal, ci a constat în modificarea textului ca să fie satisfăcute comenzile primite de la informatorii PNL. Este profund regretabil și nepotrivit ca în Parlamentul României, în Camera Deputaților, reprezentanții poporului român să facă alba-neagra cu documente de importanța unei moțiuni”, a conchis mnistrul Economiei. În context, el a mai adăugat că „în calitate de Ministru al Economiei, controlul inflației nu intră în atribuțiile mele”. „Acest lucru ar fi trebuit să fie cunoscut de către inițiatorii-plagiatori, deși văd că nu mai puțin de două pagini sunt dedicate acestui subiect”, a mai afirmat ministrul Economiei.

Dănuț Andrușcă a mai precizat că „se impune” demisia deputaţilor care au semnat moţiunea.

„Semnatarii acestui plagiat cer demiterea mea. Aş putea şi eu să cer demisia din Camera Deputaţilor a celor 67 de semnatari, pentru plagiat. Fie nu au ştiut ce semnează şi sunt incompetenţi, fie au ştiu bine ce semnează şi atunci sunt şi farisei şi plagiatori. În orice caz, se impune demisia”, a declarat Andruşcă.

Despre starea economiei, Dănuț Andrușcă a punctat că majorarea salariilor din sectorul bugetar a avut „rol de locomotivă pentru întreaga economie”.

„În primele şase luni ale anului 2018, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind în prezent de 2.636 lei. Principalele domenii de activitate în care a crescut salariul mediu net sunt extracţia minereurilor metalifere, sănătate şi asistenţă socială, cercetare-dezvoltare, silvicultură şi exploataţii forestiere, construcţii, transport pe apă, administraţie publică şi apărare, învăţământ. Creşterea salariilor în sectorul bugetar a avut rol de locomotivă pentru întreaga economie, astfel şi mediul privat a început să se apropie de ritmul de creştere a salariilor din sectorul bugetar cu efecte pozitive certe pentru nivelul de trai al populaţiei”, a spus Dănuţ Andruşcă.

Ministrul Economiei a adăugat: „Numărul mediu de salariaţi, conform INS, a fost de 4,9 milioane persoane în primele şase luni ale anului 2018, fiind la maximul ultimilor 20 de ani. În primul semestru al anului 2018 s-au creat 90.000 de locuri de muncă şi dinamica pozitivă se menţine”.