Ministrul Economiei a fost acuzat că nu îi pasă de afacerile din țară. Românii simt nevoia de încurajare din partea statului, dar se aleg cu indiferență și sancțiuni. Micii antreprenori sunt nevoiți să dea autorităților sume de bani mai mari decât câștigul.
Din cauza pandemiei, economia țării a fost distrusă, iar micii antreprenori se chinuie să supraviețuiască. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a promis că va ajuta afacerile la început de drum, dar acestea s-au ales cu sancțiuni colosale și indiferență.
Firmele mici din România au cerut ajutorul statului după acești ani dificili, dar nu au primit nimic.
Micii antreprenori au ajuns la capătul puterilor
„Prioritatea României în ceea ce privește mediul de afaceri și antreprenoriatul în țara noastră sunt creșterea apetitului cetățenilor de a-și deschide afaceri sustenabile și viabile, educația în ceea ce privește cultura antreprenorială, producerea de valoare adăugată, crearea de locuri de muncă și sprijinirea capitalului autohton.
Toate acestea sunt absolut necesare pentru a ne putea dezvolta o clasa de mijloc sănătoasă, capabilă să reprezinte cu adevărat în viitor motorul economiei romanești. Acest deziderat presupune alocare de fonduri și, în același timp, sprijin concret acordat de Ministerul Economiei și instituțiile subordonate pentru ca aceste fonduri să fie atrase și folosite eficient, cu impact, atingându-și scopul. Din păcate, în momentul de față, semnalele primite de Asociația POT (Pentru Oameni și Țară) nu confirmă aceste aspecte, lucru demonstrat oarecum și de faptul că din 100 de milioane de euro prevăzute a fi absorbite prin Măsura 1, 65 de milioane au rămas necheltuite.
Statul îi tratează cu indiferență
Totodată, este trist și nedrept să constatăm că peste 25% din firmele mici din România care au aplicat pentru ajutorul de stat de 2000 Euro din Schema 1 - pentru a trece mai ușor de pandemie - să fie sancționate pentru că nu au depus un raport legat de ceea ce au făcut cu banii, deși au declarat achizițiile făcute în platforma granturi.imm.gov.ro, platformă care, dacă ar fi fost gândită corect, ar fi putut oricând să îi notifice pe aceștia să încarce documentele solicitate. Dar această funcție se pare că NU există în platformă și nici emailuri de atenționare nu le-au fost trimise. Nimic.
Mai mult decât atât, firmele nu doar au fost sancționate cu returnarea grantului, dar li s-a impus și plata de dobânzi, transformând în ochii oamenilor aceasta Măsură, atât de binevenită, într-o modalitate imorală a statului de a atrage resurse la bugetul de stat de la cei mici.
Unde este greșeala? Greșeala provine din comunicarea defectuoasă din partea statului prin utilizarea unei platforme neprietenoase pentru reprezentanții firmelor care nu au mai aplicat pentru astfel de ajutoare de stat în trecut și nu erau familiarizați cu toate aspectele ascunse/întârziate ale platformei! Prin lipsa unui buton sau rubrici care să indice încă de la început că mai au încă un pas de urmat după urcarea OP-urilor și facturilor, foarte mulți utilizatori au presupus că justificarea prin facturi este ultimul pas și că acestea reprezintă raportul de progres.
Nu vorbim despre neglijență sau dezinteres din partea beneficiarilor, pur și simplu lipsa de experiență în astfel de situații și neanticiparea că pe platformă vor fi aduse modificări mai târziu, a dus la această greșeală. Greșeala lor ar fi trebuit să le fie semnalată de aceeași platforma printr-o notificare sau email transmis beneficiarilor. Doar dacă în urma acestora, rapoartele în cauza nu ar fi fost depuse, atunci ar fi trebuit să se recurgă la sancțiunea returnării“, a transmis Ramona Ioana Bruynseel, Membru Fondator Asociația POT.