Evenimentul Zilei > Actualitate > MINISTRUL DE INTERNE, PETRE TOBĂ, VA FI ABSOLVIT DE ORICE VINĂ ÎN CAZUL DE ACUZAȚIEI DE PLAGIAT. VICTOR PONTA și GABRIEL OPREA au fost deposedați de titlul de doctor pentru aceleași greșeli.
MINISTRUL DE INTERNE, PETRE TOBĂ, VA FI ABSOLVIT DE ORICE VINĂ ÎN CAZUL DE ACUZAȚIEI DE PLAGIAT. VICTOR PONTA și GABRIEL OPREA au fost deposedați de titlul de doctor pentru aceleași greșeli.

MINISTRUL DE INTERNE, PETRE TOBĂ, VA FI ABSOLVIT DE ORICE VINĂ ÎN CAZUL DE ACUZAȚIEI DE PLAGIAT. VICTOR PONTA și GABRIEL OPREA au fost deposedați de titlul de doctor pentru aceleași greșeli.

Unul din cei mai importanți miniștri ai cabinetului Cioloș va fi "spălat" de acuzația de plagiat. Ministrul de Interne, Petre Tobă, a fost acuzat de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, potrivit unei investigații a PressOne efectuată în 2015.

Sursa PRESSONE:

"Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" (UNAp) din București face scut în faţa acuzaţiilor de plagiat aduse ministrului de Interne, Petre Tobă, înainte de pronunţarea verdictului Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", instituţie unde Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în 2011, recomandă menţinerea acestui titlu științific. Ministrul de Interne a fost acuzat în urmă cu nouă luni că şi-a plagiat teza de doctorat.

Într-un raport înaintat Ministerului Educaţiei, membrii Comisiei de Etică a UNAp afirmă că o parte din dovezile de plagiat făcute publice nu se susţin, iar în alte câteva situaţii este vorba despre "similitudini", nu despre plagiat.

PressOne a publicat în exclusivitate în luna noiembrie 2015 o amplă analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, în care se arată că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale lucrării cu care el a obținut titlul de doctor în științe militare și informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice (…)

Comisia de Etică a UNAp s-a întrunit la data de 2 iunie 2016, ne-au declarat surse din mediul academic. Raportul de analiză a acuzaţiilor de plagiat aduse ministrului de Interne a fost finalizat câteva zile mai târziu. Documentul a fost trimis Ministerului Educaţiei la data de 9 iunie (…)

În concluziile prezentate se precizează că "o parte din situaţiile de plagiat nu se susţin". În cazul altor pagini redactate fără respectarea normelor universitare, dar şi legale, este vorba despre "similitudini". Propunerea finală este de "menţinere a titlului de doctor" (…)

Potrivit actualei legislaţii, raportul Comisiei de Etică a UNAp este unul consultativ pentru Comisia de Ştiinţe Militare din cadrul CNATDCU. Aceasta din urmă se află acum în procedură avansată de evaluare a tezei lui Petre Tobă, termenul până la care trebuie să se pronunțe fiind 3 septembrie.

În iulie, şase din cei şapte membri ai aceste comisii, care se ocupă de analizarea tuturor tezelor de doctorat din domeniul Ştiinţe Militare, Siguranţă Naţională şi Ordine Publică, s-au abținut pe motiv de incompatibilitate sau conflict de interese.

Cei şase, care proveneau de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", de la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" şi de la Academia de Poliţie "Al. I. Cuza", au fost înlocuiţi de alte cadre didactice.

Surse din cadrul CNATDCU afirmă că de selecţia noilor membri ai comisiei care va analiza cazul "Tobă" s-a ocupat Ştefan Prună. Acesta este prorector al Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza" şi preşedinte al Comisiei de Ştiinţe Militare a CNATDCU.

În calitate de comisar-şef de poliţie, Prună îi este subordonat ierarhic lui Tobă. În plus, Academia de Poliţie funcţionează în subordinea Ministerului de Interne, iar coordonarea funcţională a Academiei se stabileşte prin ordin al ministrului de Interne, potrivit Hotărârii de Guvern 294/2007.

Dedesubturi politice

Sursele PressOne afirmă că miza unui verdict de neplagiat în cazul lui Petre Tobă este una de natură politică, interesul fiind menţinerea lui Petre Tobă în guvern astfel încât acesta să se poată ocupa de organizarea alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

Aceleaşi surse consideră că ministrul de Interne este susţinut atât de anumite grupări politice, cât şi de grupări din anumite servicii secrete(…)

CITITI INVESTIGAȚIA ÎN AMĂNUNT AICI: https://pressone.ro/universitatea-nationala-de-aparare-a-doctorului-toba/

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: