Ministrul de interne, mesaj ironic pentru diaspora. Ce le-a transmis românilor nevaccinați care vin în țară de sărbători

Sursa: wikimedia.org

Românii care vin din statele plasate în zona roșie și sunt nevaccinați, nu au trecut prin boală și nici nu dețin un test RT-PCR, nu ar trebui să conteste faptul că sunt plasați în carantină.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, susține că este absolut normal, ca persoanele care se află într-una din situațiile de mai sus să stea în carantină. El a subliniat, pentru cei care vor să încalce reglementările privind carantinarea, că sunt pasibili de dosar penal.

„Vreau să vă spun că din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România, 12.801, aproape 13.000, nu au avut nici test, nici vaccin, nici n-au putut face dovada că au trecut prin boală. În consecință, angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) au procedat la întocmirea dosarului de carantinare”, a precizat ministrul Lucian Bode.

Acesta și-a exprimat compasiunea pentru cei care vin de sărbători, acasă, și sunt nevoiți să intre în carantină. Pe de altă parte, însă, ministrul a precizat că aceștia trebuiau să se pregătească din timp.

„Sigur, este absolut normal și îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a declarat Lucian Bode, duminică seară, la B1 TV.

Sursa foto: EVZ

Românii plasați în carantină sunt verificați

Cei mai mulți români care au revenit în țară, în ultimele ore, au făcut-o prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria. Autoritățile estimează că numărul românilor care vor fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară, în acestă perioadă, ar putea trece de 100.000 într-o săptămână.

Ministrul Lucian Bode a precizat că persoanele plasate în carantină vor fi verificate, la domiciliul declarat în fața autoităților de sănătate publică.

„Ei sunt luați în evidență la nivelul fiecărui județ. (…) Se procedează la verificarea lor. În momentul în care nu sunt identificați la adresa la care au declarat că vor să stea în carantină sau la adresa instituțională – pentru că dacă nu declară o adresă, li se pune la dispoziție un spațiu și trebuie să meargă acolo în crantină – instituțiile statului cu rol de a controla acest lucru, DSP și Poliția, verifică”, a explicat Lucian Bode.

sursa: Arhiva EVZ

Încălcarea deciziei de carantină se pedepsește penal

Ministrul a mai subliniat că orice încălcare a deciziei de plasare în carantină este o infracțiune și se sancționează cu dosar penal și trimitere în judecată.

„Orice nerespectare a decizie de carantinare din partea celor care sunt în astfel de situaţii înseamnă infracţiune, înseamnă dosar penal. Nu aş vrea nimeni să îşi strice sărbătorile, nu aş vrea ca niciunul dintre românii care vin de sărbători acasă, dar care sunt în situaţia celor 13.000 de astăzi să ajungă să săvârşească o infracţiune. Cer responsabilitate din partea tuturor, pentru că instituţiile statului îşi vor face datoria”, a mai spus Lucian Bode.

Declarațiile ministrului de interne vin în în condițiile în care mulți dintre dintre românii care au revenit în țară au aflat la graniță că trebuie să stea în carantină. Aceștia au declarat că nu au de gând să respecte această decizie.

Până duminică, în jur de 13.000 de persoane, respectiv 10 la sută dintre românii care au intrat în țară într-un interval de 24 de ore, au fost plasate în carantină. Acestea nu dețineau nici test nu erau nici vaccinate împotriva COVID-19 și nici nu au putut dovedi că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.