Ambulanțele au adus, marți, la Spitalul Victor Babeș din București mai multe cadre medicale, carantinate până atunci în spitalul Ministerului de Interne, Gerota. Sursele oficiale nu au comunicat nimic. Soțul unei paciente, dar și alte surse similare au afirmat că e vorba de 21 de persoane din rândul angajaților spitalului. Toți, victime ale fostului șef al Poliției Capitalei.
În urmă cu câteva zile, am publicat pe evz.ro, în exclusivitate, cum a infectat fostul polițist, angajat al ADP sector 4 în ultima vreme, cadrele medicale de la Spitalul Gerota. Nicio instituție nu m-a contrazis sau să ofere vreo relație despre ce se petrece în spitalul băgat în carantină după ce s-a aflat că Nelu Lupu, fostul comandant al Poliției sectorului 4 și adjunct al șefului Poliției Capitalei, a contaminat cu Coronavirus mai mulți medici și pe managerul spitalului unde fusese internat.
Exclusiv EvZ
Așa cum am relatat, managerul spitalului MAI l-a plimbat prin spital pe chestorul Lupu, venit în 3 martie la un control pentru ”o răceală”, dar care a ascuns doctorilor că se întorsese pe 26 februarie din Israel, țară ce avea deja raportate cazuri de COVID-19. Când i s-a pus dignosticul, era prea târziu.
Medicii și asistentele de la Gerota s-au infectat unii pe alții, probabil, căci ieri numărul lor total era de 25 de cadre medicale. Sursele consultate spun că nu e vorba de niciun pacient internat la spitalul Gerota care să fi ieșit pozitiv la testare pentru că personalul medical a luat toate măsurile necesare.
Exclusiv EvZ
Singura sursă oficială, care a făcut o declarație din care se putea deduce ușor că știrea despre ultimele persoane infectate de la spitalul Gerota este reală, a fost secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătar.
El a spus, marți, la Antena 3, că fostul chestor din MAI a infectat 30 de persoane. Numărul le include, deci, și pe cele 21 de cadre medicale internate, în cursul zilei, la spitalul Victor Babeș, acolo unde se află și Nelu Pop, familia sa, colegi de la ADP, precum și primii medici de la Gerota, diagnosticați în 10 și 11 martie.
Exagerări politicianiste ale unui sindicalist
În cursul zilei de ieri, când au început să apară informațiile despre faptul că 21 de cadre medicale de la Gerota au ieșit pozitiv la testul pentru Coronavirus, liderul de sindicat al polițiștilor, Dumitru Coarnă a pornit un atac virulent la adresa miniștrilor de Interne și de la Sănătate.
În declarațiile sale televizate spunea că spitalul MAI nu a avut teste și că ”abia luni a primit o sută și ceva de teste, iar din acestea au fost lucrate în jur de 50-60 și 40-50% au fost testați pozitiv”.
Exclusiv EvZ
Lucrurile nu stau așa și sunt exagerări politicianiste cu care ne-a obișnuit, în ultima perioadă, liderul de sindicat Dumitru Coarnă. Afirmațiile sunt ușor de demontat căci medicii epidemiologi și profesorul Streinu-Cercel au explicat de câteva ori procedurile de diagnosticare.
În data de 9 martie, chestorul Nelu Lupu a ieșit pozitiv la Coronavirus. Perioada de incubație a virusului, spun medicii, este de 5-6 zile. Abia atunci e posibil ca testul să iasă pozitiv. Se face izolare, iar testul se repetă în cea de-a 12-a zi de la presupusa contaminare. Dacă iese pozitiv și atunci, se trece la situația de internare. Ceea ce s-a întâmplat marți, cu cele 21 de cadre de la Gerota.
Așadar, după ce fostul polițist a fost depistat ca având COVID-19 pe 9 martie, s-au făcut teste imediat cadrelor medicale care au intrat cu el în contact direct la vizita din 3 martie, deși nu aveau simptome.
Exclusiv EvZ
Tot atunci au fost testați membrii familiei lui Lupu și colegi de serviciu cu care a intrat în contact în perioada 2-4 martie, fiindcă pe 5 martie s-a internat la Gerota. Toți au ieșit pozitiv, iar autoritățile au comunicat asta pe 10 și 11 martie. Pe 12 martie, au ”picat” testul COVID-19 și 14 polițiști de la Secția 14, contacți ai unui bărbat infectat de Lupu.
Ce nu s-a spus e faptul că managerul și cadrele medicale de la spitalul MAI au rămas acolo și după instaurarea carantinei totale.
Exclusiv EvZ
Se aștepta efectuarea testului din a 12-a zi pentru confirmare. Din 3 martie, plus 12 zile, rezultă data de 15 martie. Atunci s-au repetat testele, iar luni, 16 martie s-au primit rezultatele. Pe 17 martie, marți, 21 de persoane au fost urcate în salvări și duse la spitalul Victor Babeș unde vor intra pe tratament specific.
De ce nu spune nimic Ministerul de Interne? De rușine. Căci unul de-al lor, ditamai conducător de poliție, pensionar cu pensie grasă, a dat peste cap activitatea mai multor instituții: ADP sector 4, Primăria Capitalei, Primăria sectorului 4, SRI (unde lucrează fiul), Secția 14 Poliție, și le-a închis spitalul Dimitrie Gerota.