Evenimentul Zilei > Politica > „Ministrul Apărării riscă să lase Armata Română fără comandant militar.” Un general și un colonel, înlocuiți în Consiliul de Administrație al ROMARM
„Ministrul Apărării riscă să lase Armata Română fără comandant militar.”  Un general și un colonel, înlocuiți în Consiliul de Administrație al ROMARM

„Ministrul Apărării riscă să lase Armata Română fără comandant militar.” Un general și un colonel, înlocuiți în Consiliul de Administrație al ROMARM

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut, luni, ministrului Apărării, Gabriel Leș, să retragă de urgenţă plângerea prealabilă şi acţiunea în contencios împotriva decretului preşedintelui României de prelungire cu un an de zile a mandatului generalului Ciucă la şefia Statului Major al Apărării.

„Nicăieri, în nicio țară normală nu există o asemenea situație în care ministrul Apărării să pună la îndoială autoritatea și legitimitatea comenzii militare, să conteste numirea făcută constituțional și legal a comandantului militar al Armatei Române. Ministrul Apărării prin acțiunea pe care a inițiat-o riscă să lase Armata Română fără comandat militar”, a declarat liderul liberal.  

În cazul în care ministrul nu își retrage plângerea, Orban îi cere premierului Viorica Dăncilă să propună demiterea din funcție a acestuia „pentru afectarea gravă a siguranței naționale și a capacității de apărare a României” .

Orban mai spune că tot ce se întâmplă în zona Apărării este scandalos și că  „niciodată nu a existat o asemenea tentativă de politizare agresivă a armatei și în general la zona Apărării cum s-a întâmplat în ultima perioadă”. Liderul PNL spune că prin decizia ministrului Economiei, din Consiliul de Administrație al Romarm au fost înlocuiți doi specialiști.

„Mai deunăzi marele Bădălău, specialist în îmbunătățiri funciare, care face pe ministrul Economiei ce a crezut el de cuviință că dacă este președintele PSD Giurgiu poate să schimbe un general și un colonel, specialiști care reprezentau Armata în Consiliul de Administrație al ROMARM și să-i înlocuiască cu doi politruci în persoana a două doamne: președinta organizației de femei a PSD Giurgiu și fostul prefect numit de PSD la Giurgiu”, a arătat Orban.

În ceea ce privește achizițiile în domeniul înzestrării militare, Ludovic Orban susține că niciuna nu este finalizată, tot din cauza oamenilor din subordinea ministrului Apărării. „Secretarul de stat, responsabil de  înzestrare,  cu acordul ministrului Apărării a făcut plângere la Parchet pe o procedură care este derulată chiar de Ministerul Apărării, aceasta este curată nebunie, nu s-a mai întâmplat nicăieri, în nicio țară. Cum adică, cei care conduc Ministerul Apărării și care sunt responsabili cu derularea procedurilor de achiziție sunt cei care reclamă existența unei ilegalități în procedurile de achiziție? Asta înseamnă că se autoacuză sau pur și simplu au vrut să găsească un pretext ca să anuleze o licitație, ceea ce este la fel de grav”, a conchis Orban.