Ministrul Apărării avertizează asupra pericolelor din zona Mării Negre

Ministrul Apărării avertizează asupra pericolelor din zona Mării Negre

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a afirmat, în discursul ținut de Ziua Aviației, că România se prezintă ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a afirmat, în discursul ținut de Ziua Aviației, că România se prezintă ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre. Forţele Aeriene Române parcurg în prezent un amplu proces de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi dezvoltare de noi capabilităţi, mai spus ministrul Leș.

„Demersul este cu atât mai important cu cât asistăm la o creștere accelerată a provocărilor în regiunea Mării Negre, iar responsabilitatea României este majoră, având în vedere poziția strategică pe flancul estic al Alianței. Aşa cum am spus în numeroase rânduri, instituţia pe care o conduc îşi continuă angajamentul de consolidare a capabilităţilor aviaţiei de vânătoare, prin iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale, după aprobarea Parlamentului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru un pachet de încă cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Aeronavele sunt necesare continuării procesului de realizare graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene Critice. Consider că acest fapt, alături de achiziţia sistemelor Patriot destinate apărării antiaeriane şi dotarea radiolocaţiei cu radare moderne asigură o capacitate modernă de apărare a spaţiului aerian al României şi al NATO, complet interoperabilă cu sistemele similare ale aliaţilor noştri”, a mai spus Gabriel Leș.

România se prezintă ca un factor de securitate, control și stabilitate a spațiului aerian în regiunea Mării Negre, a punctat ministrul: ,,Mai mult decât atât, afirm cu tărie că România se prezintă astăzi ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre, prin executarea serviciului Poliţie Aeriană Întărită efectuat sub comanda NATO, alături de structuri militare specializate ale statelor aliate. Doresc să amintesc aici sprijinul important acordat de către Italia, Canada şi Marea Britanie.”

În finalul discursului său, ministrul Apărării i-a felicitat pe aviatori: ,,Dragi aviatori, aţi avut o primă jumătate de an foarte bogată în misiuni şi activităţi dintre cele mai complexe, aţi contribuit la salvarea de vieţi omeneşti, prin misiunile umanitare desfăşurate, aţi sprijinit autorităţile locale, prin participarea la organizarea unor evenimente de importanţă majoră pentru România, aţi participat la numeroase exerciţii şi demonstraţii aeriene, toate acestea în timp ce aţi supravegheat, fără încetare, spaţiul aerian românesc şi aliat. Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc pentru dedicare şi să vă îndemn să continuaţi acest efort constant, contribuind astfel nemijlocit la consolidarea imaginii României ca pilon de stabilitate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice”, se mai arată în discursul citat

Ne puteți urmări și pe Google News